Artnit

Utorak, 24 Septembar 2013 16:42

Nega hoje Istaknut

Hoya carnosa ili voštani cvet kako se često naziva je vrsta hoje koja se najčešće gaji kao sobna biljka. Pogodna je za penjanje uz zid, ili neki čvrst oslonac. Ona ne traži preteranu negu i zato je dobar izbor za početnike.

Za gajenje hoje pogodna su suva, svetla mesta, ali ne i jako direktno sunce. Takođe, nikako je ne treba stavljati na promaju.

Hoji odgovara prosečna vlažnost vazduha i temperatura od 16 do 24 stepeni. Dobro podnosi i suv vazduh u prostorijama sa centralnim grejanjem. Otporna je na niske zimske temperature do 10 stepeni, a može da preživi i 8 stepeni. Zimi se ne sme otvarati prozor na kome ona stoji, jer je osetljiva na strujanje hladnog vazduha.

Za zalivanje hoje je najbolja kišnica ili odstajala voda, jer ne podnosi krečnu vodu. Leti, osim kada su visoke temperature, zaliva se jednom nedeljno i prija joj orošavanje listova mlakom vodom na 4 do 5 dana. Zimi se zaliva jednom u 14 dana tek toliko da se zemlja potpuno ne osuši, i ne orošava se. Prilikom orošavanja i zalivanja treba voditi računa da se ne pokvase cvetovi.

Hoji najviše odgovara humusna ili ilovasta zemlja. Izmrvljena cigla ili dosta krhotina postavljene na dnu saksije čine drenažni sloj i osiguravaju oticanje vode, ali i potpomažu cvetanje.

Od aprila do septembra hoju treba prihranjivati dva puta mesečno tečnim đubrivom.

Hoja često odbacuje pupoljke. U periodu formiranja pupoljaka treba izbegavati pomeranje i okretanje hoje.

Hoja cveta samo na stabljikama dužim od 30 cm. Drške precvetalih cvetova ne treba uklanjati, čak i ako više nema lišća na njima, jer će se na njima sledeće godine formirati novi cvetovi.

Tek kada hoja potpuno preraste saksiju, treba je u proleće presaditi u novu saksiju samo za broj veću od prethodne. Ona bolje cveta u manjoj glinenoj saksiji.

Hoje ne podnose orezivanje, već se samo odstranjuju oštećeni listovi. Listovi se ne smeju prskati sredstvima za sjaj listova. Ako su prašnjavi treba ih obrisati vlažnom krpom.

Razmnožavanje hoje se vrši u proleće i leto reznicama, koje se uzimaju sa stabljika biljaka koje obilno cvetaju. Reznice duge oko 10 do 15 cm se zabodu u mešavinu treseta i peska, koju treba umereno vlažiti. Dno reznice treba zaprašiti hormonskim prahom za zakorenjivanje, pokriti plastičnom kesom i držati na toplom mestu, zaštićeno od jakog sunca, na temperaturi od 21 stepeni.

Hoju napadaju biljne vaši, posebno ako se drži u previše toploj prostoriji. Odstranjuju se mehaničkim putem, četkicom. U proleće se može javiti i palež na listovima.

Pročitano 18847 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Maj 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hoje