Artnit

Subota, 21 Septembar 2013 10:45

Zamija - biljka novca Istaknut

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) je sukulentna biljka poreklom iz istočne Afrike. Ime je dobila zbog sličnosti sa rodom Zamia i jedina je vrsta u svom rodu. Krajem XX veka je, zahvaljujući uzgajivačima biljaka iz Holandije postala vrlo popularna i tražena sobna biljka. Istovremeno liči na paprat i na sukulent, i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera. Za nju se kaže i da upija negativnu energiju.

Zamija je zimzelena biljka. U zemlji se nalazi gomoljasti deo u koji skladišti rezerve vode. Odrasla biljka dostiže visinu do jednog metra i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima se nalazi po desetak parova perasto složenih malih, sjajnih, glatkih, čvrstih i mesnatih tamnozelenih listova, dužine oko 40 do 60 cm.

U svom prirodnom okruženju zamija cveta u periodu od sredine leta do kraja jeseni, ali uopšte ne cveta ako raste u zatvorenom prostoru. Neobični cvetovi zelene ili bele boje, pomalo nalik na cvet kale pojavljuju se pri dnu stabljika.

Po feng šuiju, zamija aktivira polja sreće i novca u domu. U Maleziji je poznata pod nazivom biljka novca. Veruje se da će doneti blagostanje vlasniku i zato se može videti u mnogim domovima i kancelarijama.

Zamija sa svojim neobičnim oblicima listova, koji zbog sjaja podsećaju na veštačke u atraktivnoj saksiji postaje neobičan akcenat u enterijeru doma. Izgleda zanimljivo i ako se stavi zajedno sa biljkama prošaranih listova ili lepih cvetova. Sa biljkama poput asparagusa prave se zanimljivi lisnati aranžmani.

Pročitano 24851 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Januar 2014 16:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zamija - biljka novca