Artnit

Utorak, 20 Avgust 2013 19:01

Nega srećnog bambusa Istaknut

Srećni bambus ili kako se ponekad naziva Lucky Bamboo je sve popularnija sobna biljka. Svojim oblikom i zelenilom ulepšava, unosi harmoniju i toplinu u prostor. Veoma je otporan i može da napreduje u različitim uslovima. Ne zahteva gotovo nikakvu negu, pa je veoma pogodna sobna biljka za početnike.

Srećni bambus se vrlo lako prilagođava novoj sredini. Tolerantan je i na veliki raspon temperature, od 15 do 32 stepeni.

Srećni bambus ne zahteva previše svetlosti i dobro uspeva u senovitim i tamnijim delovima doma i na uobičajenoj sobnoj temperaturi. Najviše mu odgovara osvetljeno mesto bez direktne svetlosti, pravac istoka ili jugoistoka.

Listovi srećnog bambusa mogu da požute od suviše jake svetlosti, suvišne toplote ili mnogo hlora u vodi. Požutele listove treba odmah odstraniti da bi mogli da ih zamene novi listovi.

Srećni bambus se može gajiti u saksiji sa zemljom. Zemlja u saksiji treba da bude stalno vlažna.

Kao rezano cveće srećni bambus se drži u vazi sa odstajalom vodom (1,5 do 5 cm). Vaza u kojoj stoji treba da se pere i menja voda jednom nedeljno. Voda treba da bude stalno čista i sveža, a pre dolivanja u vazu, najbolje je da se voda ostavi da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.

Novi izdanci srećnog bambusa se mogu dobiti od matične biljke, tako što se njena stabljika razreže oštrim nožem. Gornji deo se zatvara kalemarskim voskom, a donji deo stavlja u posudu sa svežom vodom da pusti žilice.

Srećni bambus nije potrebno prihranjivati.

Ako se srećni bambus okreće pod različitim uglovima u odnosu na izvor svetlosti dobija se uvijeni oblik stabljike. Za dobijanje ovih zanimljivih oblika treba malo veštine i strpljenja.

Pročitano 74640 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Januar 2019 16:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega srećnog bambusa