Artnit

Utorak, 13 Avgust 2013 17:23

Nega hlorofituma Istaknut

Hlorofitum ili zeleni ljiljan je veoma otporna biljka i uspeva u skoro svakoj prostoriji. To je jedan od najefikasnijih zelenih pročišćivača vazduha. Spada u omiljeni izbor svakog početnika, jer je verovatno jedna od sobnih biljaka koja se najlakše gaji.

Vrsti hlorofituma sa potpuno zelenim lišćem je potrebno malo svetlosti, dok je vrsti šarenih listova potrebno više svetla, ali ne i direktno sunce. Ukoliko ima više sunčeve svetlosti biljka je gušća, a listovi su izraženijih boja. Ako se drži u tamnoj prostoriji, listovi izgube bele pruge i poprime svoju osnovnu zelenu boju. Leti voli svetlo mesto i može da bude i u vrtu, ali zaštićen od jakog sunca.

Hlorofitum dobro podnosi širok raspon temperatura. Zimi se temperatura u prostoriji gde se gaji može spustiti i do 5 stepeni, ali se mora zaštititi od smrzavanja. Ako je unutra najviša letnja temperatura može biti 18 stepeni.

Pošto hlorofitum ima debelo mesnato korenje i zahteva dosta vode, treba stalno održavati ravnomernu vlagu u zemlji. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane. Zaliva se običnom vodom sa česme i uklanja višak vode od zalivanja. Odgovara mu tuširanje jednom mesečno mlakom vodom da bi se očistio od nagomilane prašine. Zimi se zaliva jednom nedeljno, a ako je vazduh suv treba ga više zalivati i povremeno prskati listove vodom koja je siromašna krečnjakom. Leti se zaliva dva puta nedeljno i prija mu prskanje lišća.

Ako su listovi hlorofituma na vrhovima požuteli i odumiru, znači da nedostaje vlage. Te požutele listove treba odrezati da bi biljka izgledala lepše. Ne podnosi ni suvišnu vlagu, jer mu koren truli, a listovi gube intenzivnu boju.

U proleće ili u leto hlorofitum potera izdanke na kojima su sitni mali beli cvetovi, koji se uklanjaju čim precvetaju. Male ružice, koje se stvaraju na dugim izdancima se odseku i posade u zemlju ili ostave u vodi da puste koren, pa se tek onda posade. Neki izdanci mogu da se ostave na biljci, jer će biti lep ukras. Može se razmnožavati i opreznim deljenjem jakih busenova.

S obzirom da brzo raste i ima jak koren, hlorofitum treba presađivati svakog proleća u veliku saksiju, u snažnu, hranljivu, ilovastu zemlju.

Od marta do septembra hlorofitum se prihranjuje tečnim đubrivom za lisnate biljke jednom nedeljno, a od oktobra do februara jednom mesečno. Ako se oskudno đubri gubi boju, prestaje da raste i lako ga napadaju štetočine.

Uz malo nege hlorofitum ili biljka pauk, biljka avion, kako se često zove zbog svog zanimljivog oblika postaje lep ukras u enterijeru doma.

Pročitano 16535 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hlorofituma