Artnit

Nedelja, 11 Avgust 2013 19:35

Filadendron - meksički hlebovac Istaknut

Rod filadendrona sadrži oko trideset vrsta zimzelenih tropskih biljaka. Potiče iz Indije i Srednje Amerike, i često se u narodu zove meksički hlebovac, jer njegov plod sadrži jestivo tkivo oko semena. Gaji se kao sobna biljka zbog svojih listova zanimljivih oblika. Poboljšava kvalitet vazduha i uklapa se u svaki stil uređenja doma.

Dok je mlađi, filadendron ima listove srcastog oblika. Starija biljka ima dugo, široko, okruglo, sjajno, kožasto lišće, prošarano rupicama. Listovi krupnolisnog filadendrona dostižu i više od metra u prečniku, tamnozeleni su, sa izrazitim otvorima.

Cvetovi filadendrona su beli, krupni, sa žutim prašnikom u sredini, slični, kali, ali se retko razvijaju u sobi.

U sobi filadendron može da se stavi u svaki ugao, zavisno od rasporeda nameštaja. Ne voli jako svetlo, pa zato može da uspeva i na manje osvetljenom, ali ne i na sasvim mračnom mestu.

Puzave sorte filadendrona postaju lep ukras, ako se postave na zidne držače i pravilno vode po sobi. Veoma brzo mogu da prekriju deo zidne površine i stvore prijatan prirodni kutak za odmor.

Filadendron čisti vazduh od toksina i razgrađuje formaldehid koji nastaje u dimu duvana i kod rada peći na plin. On oplemenjuje prostor negativnim jonima koji poboljšavaju rad metabolizma i koncentraciju, povećavaju otpornost organizma, pomažu kod glavobolje, alergije i astme. Pošto vlaži suv vazduh i upija supstance koje ispuštaju elektronski uređaji, najbolje je da bude u njihovoj blizini.

Pročitano 4486 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 31 Decembar 2018 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Filadendron - meksički hlebovac