Artnit

Petak, 09 Avgust 2013 18:09

Kućna sreća - Helxine soleirolii Istaknut

Kućna sreća (Helxine soleirolii) je ukrasna biljka koja podseća na mahovinu, a raste u obliku malih grmova. Veruje se da donosi sreću, zbog čega je mnogi gaje u svom domu ili poklanjaju dragim osobama. Oni koji je gaje kažu da izaziva vedrinu i dobro raspoloženje. Lako se gaji i veoma brzo se širi.

Kućna sreća je nežna sobna biljka sa gusto zbijenim jarkozelenim okruglim listićima. Njene sitne stabljike obrasle listićima se brzo šire i ispunjavaju celu saksiju.

Kućna sreća potiče sa Sardinije i prija joj sunčeva svetlost, ali ne i direktno izlaganje suncu. Saksiju sa ovom biljkom treba staviti na sunčano ili polusenovito mesto.

Zemlja u saksiji za kućnu sreću treba da bude vlažna, ali ne mokra da biljka ne istruli. Ne treba dozvoliti ni isušivanje zemlje. Zaliva se odozdo. Voda može da se sipa u podmetač, ali treba izbegavati zadržavanje vode u podmetaču.

Kućna sreća ne voli preveliku toplotu, ni suv vazduh. Najbolje uspeva na temperaturi između 10 i 20 stepeni.

Ako je vazduh u sobi previše suv, listići kućne sreće se mogu povremeno orošavati mlakom vodom. Treba izbegavati vodu bogatu krečnjakom, jer od nje na listićima mogu ostati mrlje.

Jednom mesečno kućna sreća se prihranjuje tekućim đubrivom za lisnate biljke. Koncentrat treba malo više da se razredi.

Pošto kućna sreća ima plitak koren ne treba je presađivati. Iako veoma brzo raste sigurno neće ispuniti celu saksiju.

U rano proleće je najbolje da se orežu vrhovi stabljike, grančice i listići da bi kućna sreća imala grmolik oblik. Izbojci se mogu koristiti kao reznice pomoću kojih se biljka može razmnožiti. Odsečene izdanke zabodite u mešavinu peska i treseta, redovno ih zalivajte i brzo će pustiti korenčiće.

Lepota kućne sreće je u njenoj jednostavnosti. Veoma mali, gusto zbijeni listovi su toliko bujni da su uvek lep ukras u saksiji. Može da bude zelena osnova u žardinjeri ili većoj saksiji kada se kombinuje sa nekom većom biljkom ili biljkom koja cveta.

Po feng šuiju kućna sreća podstiče protok pozitivne energije u domu.

Pročitano 8383 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 April 2014 15:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kućna sreća - Helxine soleirolii