Artnit

Petak, 02 Novembar 2012 20:06

Nega afričke ljubičice Istaknut

Afrička ljubičica je veoma popularna dekorativna sobna biljka. Uz malo nege ova sobna biljka postaje zanimljiv ukras u enterijeru doma.

Afrička ljubičica voli svetlo i cvetaće ispred bilo kog svetlog prozora. Treba joj puno svetla, ali ne direktnog svetla, osim zimi.

Odgovara joj toplota, ne manje od 12 stepeni, a najbolje je oko 18 stepeni.

Iako voli vlagu, afričku ljubičicu treba umereno zalivati vodom sobne temperature. Pri tome treba izbegavati kvašenje listova i centralnog dela biljke zato što su peteljke i listovi podložni truljenju ako su stalno nakvašeni. Posle zalivanja treba isprazniti donju posudu u koju se slila voda iz saksije.

Uvelo, oštećeno lišće i ono koje je promenilo boju treba redovno odstranjivati. Takođe, treba odstranjivati svaki list koji na bilo koji način umanjuje harmonični izgled biljke.

Pravo zemljište i veštačko đubrivo pomaže afričkoj ljubičici da bude zdrava i podstiče cvetanje. Prihranjuje se leti tri, četiri puta nedeljno tečnim đubrivom, zbog maksimalne absorpcije i zaštite korena. Dobro uspeva u tresetnom kompostu, ali treba imati adekvatnu drenažu kako koren ne bi stajao dugo u vodi.

Afrička ljubičica se najlakše razmnožava pomoću zdravog lista sa peteljkom. Peteljka lista može da se posadi u zemlju, ili stavi u vodu da pusti koren.

Presađuje se kada joj se listovi usitne i kada su nagomilani, otprilike svake druge godine.

Ako afričkim ljubičicama pružite pravu negu uvek ćete imati divne sobne biljke sa mnoštvom prelepih cvetova.

Pročitano 11539 puta
Više iz ove kategorije « Nega juke Nega paprati »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega afričke ljubičice