Artnit

Nedelja, 28 Juli 2013 20:16

Ukrasne trave Istaknut

Ukrasne trave imaju zanimljive forme listova koji osim zelenih tonova mogu da budu u raznovrsnim tonovima plave, crvene, smeđe boje, kao i u više boja. Sve do kasne jeseni svojim koloritom i formama stvaraju lep ambijent u vrtu, ali sve češće i na terasama i balkonima. Prostor sa ukrasnim travama deluje prirodnije, jer su trave i u prirodi svuda zastupljene sa drugim biljkama. Izdržljive su i nisu zahtevne za održavanje.

Zavisno od vrste ukrasne trave se razlikuju po rastu, obliku, boji, načinu i vremenu cvetanja. Ukrasne trave mogu da porastu od 20 do 80 santimetara, a njihove cvetne vlati traju dugo.

Visoke ukrasne trave rastu i preko metar visine. Njima treba više prostora i najbolje je da se sade pojedinačno ili u malim grupama od 3 do 5 komada. Koriste se umesto žive ograde, a kao pojedinačni primerci se sade često u blizini vrtnih jezeraca. Mogu da se kombinuju sa raznim biljkama u vrtu i stvore zanimljive vizuelne efekte.

Prosenjak je zanimljiva visoka ukrasna trava. Visok je oko 70 santimetara, bogato cveta tokom leta, ako ima dovoljno vlage. Cvetovi imaju zanimljiv oblik.

Visoki šaš može da poraste u visinu i do metar i po. Cvetovi su zanimljivi klasovi, a listovi dugački i povijeni. Posebno je dobar izbor za prirodne vrtove. Zanimljivo izgleda zasađen pojedinačno ili grupno ispod grmolikih biljki i drveća.

Pampas je raskošna višegodišnja ukrasna trava koja može da poraste preko jednog metra. Krajem leta, početkom jeseni klasa velike metlaste klasove, bele ili ružičaste boje. Metlice ostaju na biljci i preko zime. Lepo izgleda kada se grupiše na travnjacima, a može da se kombinuje sa drugim višegodišnjim biljkama, i treba da se posadi iza nižih vrsta.

Niske vrste ukrasnih trava su idealne za rubove cvetnih leja, vrtnih gredica, pored staza, za kamenjare, ali i za žardinjere i saksije.

Zečja gizdavka spada u red najmanjih vrsta ukrasnih trava i naraste do 40 santimetara. Voli suvo, sunčano stanište i ima veoma skromne zahteve. Najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim višegodišnjim biljkama.

Plava trava je kompaktan mali žbun, visine do 20 santimetara, plavkasto-sive boje. Može da se sadi pojedinačno ili u veće grupe, kao pokrivač tla. Šišanjem se dobijaju zanimljive forme.

Medveđa trava je kompaktan, mali žbun visine do 20 santimetara, zelene boje. Sadi se u vrtovima, kamenjarima, žardinjerama i saksijama.

Ukrasne trave se lako razmnožavaju semenom ili deobom bokora u proleće ili jesen.

Ukrasne trave lepo izgledaju, ako imaju dovoljno prostora da se pravilno razviju. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizuelnih efekata u eksterijeru doma.

Pročitano 7746 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Decembar 2018 12:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasne trave