Artnit

Ponedeljak, 22 Juli 2013 19:58

Slamnati cvet - zlatni venčić Istaknut

Slamnati cvet u narodu poznat i pod nazivom zlatni venčić je poreklom iz Australije. Njegove latice podsećaju na slamu, pa je ova baštenska biljka po tome i dobila ime. Svojim živim cvetovima ukrašava vrtove, terase i prozore tokom leta i jeseni, a zimi u suvim cvetnim aranžmanima enterijer doma.

U hladnijim krajevima slamnati cvet se gaji kao jednogodišnja, a kao višegodišnja biljka samo u krajevima gde se temperature zimi ne spuštaju ispod -1°C.

Slamnati cvet je uspravna biljka, grmolikog rasta i retko razgranata u korenu. Stablo je zeleno i grubo prekriveno finim dlačicama. Zeleni ili sivo-zeleni kopljasti, eliptični listovi prekriveni su takođe dlačicama. Postoje visoke i niske vrste koje porastu od 30 do 90 cm u visinu.

Slamnati cvet cveta od kasnog proleća sve do prvog mraza, zanimljivim glavičastim cvetovima. Latice su papirasto-slamnate, živo obojene, i gusto poređane u krug. Stvoren je ceo spektar boja od bele do bronzano-ljubičaste. Ovaj cvet privlači pčele, leptire i ptice.

Za dobar rast slamnatom cvetu je potrebna skromna plodna vrtna zemlja, dovoljno vlažna, ali dobro drenirana. Manje cveta, ako se zemlja previše isušuje u periodu između dva zalivanja. Zemlja ne sme ni potpuno da se isuši, jer će biljka uginuti.

Slamnatom cvetu najviše odgovara mesto pod suncem ili lagano zasenjeni položaj.

Podnosi i polusenku, ali manje cveta.

Slamnati cvet se prihranjuje đubrivom sa nižim sadržajem fosfora.

Slamnati cvetovi se sade u lejama ili gredicama u vrtu. Prikladni su za sađenje na vrtne gredice kao obrubi ili za popunjavanje praznih prostora u mešovitim cvetnim obrubima.

Kultivari niskog rasta mogu da se koriste za oblikovanje niskih cvetnih obruba ili za sađenje u saksije, žardinjere, prozorske sandučiće.

Slamnati cvet je izuzetno otporan i lako se razmnožava. Seme može da se sakupi sa potpuno sasušenog cveta na biljci. Seme se seje direktno na stalno mesto, kasno u proleće. Ako je pregusto niknuo treba da se proredi na 20 cm, da bi se biljke lepo razvijale. Neke više sofisticirane vrste se gaje u rasadnicima kao višegodišnje biljke, i razmnožavaju se reznicama.

Najveći broj vrsta slamnatog cveta se koristi za rez i sušenje. Cvetovi za sušenje se beru dok su još u pupoljku, pre nego što se cvetovi otvore. Najbolje ih je rezati oko podneva, dok imaju najmanje vlage u sebi. Cvetne drške treba očistiti od listova, zavezati ih u buketiće i ostaviti da se suše okrenute naopako na suvom, veoma prozračnom mestu, koje nije na suncu, jer će cvetovi izbledeti. Preporučuje se odstranjivanje lišća, jer velika količina lišća produžava vreme sušenja.

Pročitano 9512 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Decembar 2018 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Slamnati cvet - zlatni venčić