Artnit

Subota, 06 Juli 2013 18:42

Gladiola - sabljica Istaknut

Gladiola ili sabljica, kako se često naziva u narodu je veoma popularna baštenska biljka koja se gaji u vrtovima. Ime je dobila po latinskoj reči gladius što znači mač, zbog sabljastih listova i cveta. Nije preterano zahtevna, a njeni cvetovi zanimljivog oblika i prelepih boja su upečatljivi ukrasi enterijera i eksterijera doma.

Gladiola je zeljasta biljka iz porodice irisa. Ima krute duge listove u obliku mača, koji su na licu tamnozeleni, a na naličju svetlozeleni. Cveta od maja do septembra, zavisno od sorte i vremena sađenja. Cvetovi su krupni, raspoređeni u klasastu cvast, bez mirisa, raznovrsnih boja. Moderne vrste cvetaju u beloj, žutoj, narandžastoj, ljubičastoj, ružičastoj, smeđoj, zelenoj i svim nijansama tih boja.

Postoje niže i visoke vrste gladiola. Zavisno od vrste rastu od 60 do 150 cm u visinu. Visoke vrste se zbog kiše i vetra moraju privezati, da se ne polome.

Gladiole najbolje uspevaju na humusnom, blago peskovitom zemljištu, na sunčanom mestu.

Preko leta i za vreme velikih vrućina gladiolu treba redovno zalivati i obezbediti joj dovoljno vlage.

Za vreme cvetanja gladioli treba dva puta mesečno dodavati malo tekućeg đubriva.

Gladiole se razmnožavaju malim lukovicama koje nastaju oko odrasle lukovice ili semenjem koje nastaje na mestu gde je bio cvet.

Lukovice gladiola se sade u proleće. Što je veća lukovica koja se sadi, dobiće se i veći cvet. Pre sađenja lukovica se dezinfikuje fungicidom. Kod visokih sorti se preporučuje malo dublje sađenje, od oko 10 do 15 cm da bi biljka imala bolji oslonac, a kod nižih može i malo pliće. Da vrt ne bi bio pretrpan biljkama, razmak između lukovica srednje veličine treba da bude oko 8 cm, a između većih lukovica od 10 do 15 cm. Lukovice mogu da se posade u više navrata sa razmakom od barem dve nedelje koliko traje cvet, jer će gladiole u vrtu duže da cvetaju.

U jesen se lukovice gladiola vade iz zemlje oko 40 dana posle punog cvetanja, čiste i suše. Do sađenja na proleće, čuvaju se na suvom, prohladnom, prozračnom mestu, najbolje u kutijama položene jedna do druge.

Gladiole izgledaju zanimljivo posađene u vrtne gredice, ali i u grupama u leji ili ispred vrtne ograde.

Gladiole se režu kada su se rascvetali prvi cvetovi, a u vazi će se otvoriti i svi cvetovi do vrha. Buket gladiola u vazi je uvek interesantan detalj u enterijeru doma.

Pročitano 14061 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Maj 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gladiola - sabljica