Artnit

Nedelja, 30 Juni 2013 20:02

Limun - egzotika juga Istaknut

Limun je suptropska zimzelena biljka koja unosi vedrinu, ali i dezinfikuje vazduh u prostoriji u kojoj se nalazi. Njegovi svetlozeleni listovi i žuti plodovi postaju zanimljiv ukras u enterijeru, a tokom lepih dana i u eksterijeru doma. Gajenje limuna, kao i ostalih citrusa u domu nije teško, a on nagrađuje svežim plodovima.

Limun je nisko drvo sa bodljikavim vrhovima grana, kožastim sjajnim zelenim listovima eliptičnog oblika. Cvetovi su beli, mirisni, a plodovi krupni, žuti.

Pošto limun zahteva dosta svetlosti najpodesnija mesta su južna ili jugoistočna strana. Ako je u zatamnjenoj prostoriji, može da se upali fluorescentna svetiljka od 40 vati, da bi biljka imala dovoljno svetlosti.

U zamračenim prostorijama limun se zaliva svakih 15 dana, a u toplijim svake nedelje ili prema potrebi. Drvo limuna ne voli suvu klimu, zato njegovo lišće treba da se prska vodom nekoliko puta nedeljno.

Zalivanje limuna treba da bude umereno. Zimi se zaliva na 10 dana, a leti svakodnevno, uz prskanje, da se ne bi osušio. Voli meku vodu, pa je najbolje da se zaliva kišnicom. Ne treba da se zaliva jako hladnom vodom, najbolje mlakom vodom. Ako se zaliva hladnom vodom, usled naglog hlađenja korena usporava se uzlazno kretanje sokova i listovi opadaju.

Leti je poželjno da se saksija sa limunom iznese na vazduh, u vrt, na terasu ili balkon i stavi na sunčano mesto. Napolju može da ostane do početka jeseni, a obavezno pre prvih jutarnjih mrazeva treba ga uneti unutra.

Ako se limun drži unutra i tokom letnjih dana, bitno je da se redovno provetrava prostorija i zaliva svakih 5 dana.

Na velikim hladnoćama limun treba uneti unutra, jer mu mraz oštećuje stablo. Preko zime ga treba držati u svetloj, hladnijoj prostoriji koja se povremeno provetrava. Može da se stavi u hodnik koji se ne greje, ali nikako u podrum, jer će zbog nedostatka svetlosti izgubiti lišće. Za njega je najbolje svetlo mesto sa temperaturom od 7 do 13 stepeni. Treba održavati i minimalnu vlažnost zemljišta, zalivati ga tek da se zemlja ne osuši. Nedostatak vlage, ali i prevelika vlažnost zemlje oko korena dovodi do opadanja lišća, truljenja i uginuća biljke. U toku zime ne raste, ne lista, niti zameće plodove, već se odmara. Ako se drži u toploj prostoriji, i dalje raste i cveta, ali neće da zametne plodove.

Saksija sa limunom se stavlja na podmetač pun šljunka. To omogućava drenažu, a takođe pomaže da se održi potrebna vlažnost.

U toku vegetacionog perioda limun treba dva puta nedeljno prihranjivati. Obavezno se đubri u kasnu zimu i rano proleće, i to đubrivom za citrusne biljke.

Zemlja za limun se menja svake godine ili najkasnije svake druge. Biljka sa korenom se izvadi iz suda koji se dobro očisti i napuni novom zemljom do polovine. Zemlja se malo sabije i na nju se stavlja koren limuna koji se pažljivo zatrpava do 10 cm iznad korenovog vrata. Posebno se stavlja sloj od 10 cm između korena i stranica zida. Posle toga se zemlja dobro zalije.

Razmnožavanje limuna iz semena je najjednostavnije, ali da bi se dobio pravi jestivi limun, treba ga kalemiti posle godinu dana na isti način kao što se kalemi voće, na okce. Dobar izbor je nabavka gotovog kalemljenog limuna koji sa jedne strane ima zreo limun, sa druge i treće manje zelen, a sa četvrte cvet.

Lep limun, čiji životni vek može da bude i deset godina, može da se dobije iz reznice. Dobra reznica limuna se ubode u treset, stavi na prozor i prekrije najlonom. Najlon se otkriva svaki dan po pet minuta, i po potrebi dodaje vlaga. Posle šest nedelja limun počinje da raste i skida se najlon.

U proleće, svake treće ili četvrte godine, mlad limun se presađuje, krošnja se formira orezivanjem, a stara zemlja zamenjuje novom, mešavinom komposta, treseta i malo peska. Na dno se stavlja drenažni sloj od šljunka ili krhotina saksija, a onda slojevi zemlje. Izuzetno velike biljke limuna ne bi trebalo presađivati. Treba im samo menjati površinski sloj zemlje, dubine oko 15 cm.

Da bi se dobio limun sa lepo formiranom krošnjom, potrebno je svake godine, naročito dok je biljka mlada, vršiti orezivanje. Odsečene grančice mogu da se ožiljavaju u vlažnoj mahovini ili u flašici sa vodom. Tada kalemljenje nije potrebno.

Limun je osetljiv na lisnate, štitaste i vunaste vaši. Ako se vaši pojave, drvo se odmah "istušira", a potom koristi sredstvo za njihovo uništavanje. Lečenje biljke je sporije ako listovi počnu da se kovrdžaju.

Ako se pravilno neguje, limun cveta i donosi plodove svake godine. Mlad limun obično donosi plod u trećoj ili četvrtoj godini.

Uz pravilnu negu limun može da živi i više od 20 godina.

Prema feng šuiju drvo limuna je simbol sreće i u dom unosi prosperitet. Zato bi trebalo da se stavi u blizini ulaza u dom.

Pročitano 26685 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Maj 2019 11:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Limun - egzotika juga