Artnit

Utorak, 25 Juni 2013 20:16

Mini ruže - patuljaste ruže Istaknut

Mini, minijaturne ili patuljaste ruže su hibridne ruže odgajene da ostanu male veličine. Većina sorti ovih ružica dugo cveta i ugodnog su mirisa. Bojama i mirisom cvetova osvežavaju i ukrašavaju prostor eksterijera, ali i enterijera doma.

Mini ruža je visine do 35 cm, žbunastog rasta. Ima mnogo listića u tamnozelenoj boji. Tokom cele vegetacije bogato i neprestano cveta. Sitni, blago mirisni cvetovi u raznim bojama formiraju bukete od deset cvetova. Boje cvetova su klasične - crvena, ružičasta, bela i žuta u svim nijansama.

Mini ruže su pogodne za sađenje u saksijama, žardinjerama, sandučićima na terasama, balkonima ili prozorima. Ako se sade u saksije mora da bude najmanje duboka 40 cm i 25 cm široka. Pošto im odgovara hladna podloga saksija može da se ukopa u sandučić, ili u nešto veću saksiju napunjenu tresetom ili šumskom mahovinom.

Nemojte da sadite mini ruže na balkonima koji su okrenuti severu, nemaju dobro strujanje vazduha i osam sati sunca ili jake svetlosti. Osim severne strane sve druge orijentacije su zadovoljavajuće, uz izbor odgovarajućih sorti ruža.

Ako se mini ruža gaji kao sobna biljka, treba je staviti na najsvetlije, prozračno mesto. Najbolje mesto je blizu sunčanog prozora, gde će dobiti najmanje pet sati sunca svaki dan.

U vrtu se mini ruže sade na rastojanju od 25 do 30 cm ili 10 do 12 biljaka po metru kvadratnom. Izgledaju zanimljivo pored staza, a koriste se i za formiranje bordura ili cvetnih oaza u vrtu. Mogu se kombinovati sa niskim četinarima, ali i sa drugim cvećem u vrtu.

Zemlja za mini ruže mora da bude vlažna, ali ne i natopljena vodom. Zaliva se mekom vodom ili kišnicom, leti obilno, a zimi umereno. Dobro je da se stavi podmetač u koji će višak vode oteći, ili na dno posude nekoliko kamenčića koji će osigurati bolje ceđenje vode i sprečiti njeno preterano zadržavanje u posudi. Pošto vole i vlažan vazduh treba ih povremeno poprskati vodom.

Mini ruže treba umereno orezati (skratiti grančice) u proleće, i presaditi u svežu mešavinu zemlje, a potom staviti na svetlo i toplo mesto. U prvo vreme zaliva se umereno, zatim postepeno sve više, a kada se pojave pupoljci obilno.

Nakon svakog cvetanja mini ruže, potrebno je da se odstrane precvetali cvetovi, i na dnu ocvale grane ostavi tri do četiri izboja (listića). Kako grm ruže stari, treba da se uklanjaju sve "mrtve" grane.

Najbolje vreme za godišnje orezivanje mini ruža je jesen. Ono će podstaći novi rast, kao i celokupno zdravlje biljke, a može da formira i zanimljiv oblik. Orezuje se oštrim makazama, pod uglom od 45 stepeni, oko pola santimetra iznad izboja listića.

Za vreme vegetacije mini ružu treba prihranjivati svakih 12 dana kompleksnim mineralnim ili organskim đubrivom.

Mini ruže su osetljive na iste bolesti, kao i bilo koja druga ruža - pepelnica, crna pegavost.

Pročitano 58641 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mini ruže - patuljaste ruže