Artnit

Petak, 07 Juni 2013 21:58

Ruže penjačice - Climber Rose Istaknut

Ruže penjačice (Climber Rose) cvetaju od proleća do prvih mrazeva. Omiljeni su ukras ograda, pergola ili cvetnih lukova. Od njih mogu da se formiraju veliki cvetni stubovi ili cvetne žive ograde. Pogodne su za pokrivanje zidova, ograda, stubova i neuglednih pozadina, kao i za pojedinačno sađenje na istaknutim mestima. Kombinacijom boja i formiranjem oblika ruža penjačica, uz malo mašte i truda stvaraju se upečatljivi vizuelni efekti u eksterijeru doma.

Zavisno od sorte, cvetovi ruža penjačica su srednje veliki ili veliki, pojedinačni ili u grupama, u raznih bojama, većinom mirisni. Postoje sorte koje cvetaju jednom u sezoni (tzv. "majske ruže"), ali i one koje cvetaju od maja, pa do novembra.

Izbor sorti ruža penjačica je veoma bogat, ali se sa svakom ne može postići željeni efekat. Postoje sorte penjačica za sađenje uz lukove i pergole, kao i one koje rastu uspravno i od kojih se najlakše prave cvetni stubovi. Postoje i sorte koje stvaraju lepe, ali ne previše robusne grmove, bujno cvetaju, i idealne su za prekrivanje ograde.

Ruža penjačica uspeva skoro na svakom zemljištu. Lagano, peskovito i propusno, glinasto zemljište joj najviše odgovara.

Ruža penjačica voli mesta sa dosta svetla i sunca, najmanje šest sati direktne svetlosti dnevno, što će sprečiti razne bolesti, poput pepelnice. Ako nema dovoljno svetla i sunca pustiće duge grane, boreći se za svetlost, pa će na primer da cveta na granama koje su se probile kroz krošnju.

Pre sađenja ruža penjačica treba napraviti čvrstu konstrukciju po kojoj će se usmeravati tokom njenog rasta.

Jesen je idealno vreme za sađenje ruža. Sade se na razmaku od 1 do 2 m, što zavisi od bujnosti sorte i namene. Nikada se ne sade pregusto, niti dve ruže zajedno. Kada se sade uz stubove, pergole, lukove i sl. sadnica mora da se odmakne najmanje 30 do 40 cm. Nikada ih ne treba saditi uz sam zid ili ispod krošnje razgranatog drveća. Kod sađenja uz zidove sadnica treba da se odmakne 40 cm i više. Posude za ruže penjačice treba da su visoke najmanje 40 cm, da imaju rupicu za odvod vode i dobru drenažu.

Ruže penjačice rastu od 3 m pa sve do 8 m, zavisno od sorte. Mnoge ruže penjačice oblikuju jake, krute grane koje nije lako saviti. Njihove grane mora da se vode i povezuju. Uvek ih treba usmeravati vodoravno, jer ako glavni izdanak raste koso u visinu, ruža će posle nekog vremena prestaje da cveta u donjem delu. Grane se povezuju pod uglom od 20 stepeni do 30 stepeni u odnosu na vodoravne. Ako se grana zaveže skoro vodoravno, pupoljci na kraju grane neće dobijati dovoljno hranljivih materija, pa neće cvetati. Što je ruža veća i jača, to slabije savijajte njene grane.

U prve tri godine ove mlade baštenske biljke se ostavljaju da nesmetano rastu i razvijaju grane, ali se grane usmeravaju u željenom smeru, i eventualno se skrati neka grana ako je postigla visinu veću od željene. Tek četvrte godine, u februaru ili martu, treba ih orezati, a zatim redovno svake godine. Tri do četiri jake i zdrave grane treba da se ostave, a ostale uklone ili skrate, tako da imaju tri do pet okaca iz kojih će se razviti nove cvetne grane. Vrhovi grana, ako su zdravi i ako nisu prerasli željenu visinu, se ne skraćuju. Najlepše ruže cvetaju na mlađim izdancima, starim dve godine, a odrvenele grane treba ukloniti, pošto na njima nema cvetova. Posle rezanja treba ih okopati i nađubriti.

Ruže penjačice mogu da se oblikuju kao stablo, i tako grade posebnu sortu ruža stablašica - pendulaste ruže stablašice. Tada se sade kao dominantni, samostojeći soliteri, na sredini vrta ili travnjaka, a grane se puštaju da slobodno padaju prema zemlji i tako grade zanimljivu formu.

Nakon završetka prvog cvetanja, treba ukloniti precvetale cvetove ruža penjačica sa jednim listom ispod cveta.

Ruži penjačici je potrebno redovno okopavanje, pljevljenje od korova, povremeno prihranjivanje i zaštita od štetočina i gljivičnih oboljenja.

Ako se kombinuju ruže penjačice sa ružama stablašicama stvaraju se zanimljivi vizuelni efekti u vrtu.

Pročitano 26380 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Maj 2019 10:35

1 komentar

  • Link komentara mirjana Četvrtak, 17 Oktobar 2013 16:04 napisao/la mirjana

    ovo je predivna ruza, bas za ovakvom tragam

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ruže penjačice - Climber Rose