Artnit

Nedelja, 02 Juni 2013 20:08

Engleska - velikocvetna muškatla Istaknut

Engleska ili velikocvetna muškatla je mnogo nežnija i osetljivija od uspravnih i visećih sorti muškatli. Zanimljive dekorativne forme i raznovrsne nijanse boja njenih cvetova mogu da se uklope u svaki enterijer ili eksterijer doma.

Bujni veliki cvetovi engleske muškatle, raznovrsnih boja ili kombinacija boja, rastu iznad listova na dugim peteljkama, i mogu da budu veličine i do pet santimetara. Cveta obilno samo jednom godišnje kasno u proleće. Kasnije sve manje cveta i prestaje sa cvetanjem.

Lišće engleske muškatle je čvrsto, kovrdžavo, a na ivici izreckano. Poneki listovi imaju tamnije zelene ili smeđe obojene krugove.

Engleska muškatla voli mnogo svetlost, pa je treba držati na sunčanom mestu. Ne prijaju joj velike vrućine. Za vreme velikih vrućina, leti, treba je malo zakloniti od direktnog izvora sunčeve svetlosti.

Engleska muškatla zahteva lakšu mešavinu zemlje, odnosno tri doze treseta i dve doze peskovite zemlje.

Za bujan razvoj biljke potrebna je redovna prehrana veštačkim đubrivima.

Dobra drenaža prija engleskoj muškatli, jer tako njen koren duže ostaje zdrav.

Suve listove i precvetale cvetove treba redovno uklanjati.

Najlakše se razmnožava reznicama.

Postoji više varijiteta engleske muškatle - sa krupnijim ili sitnijim cvetovima. Veoma popularna je mini engleska muškatla. Englezi je zovu Angeleyes (anđeoske oči). Cveta od aprila do oktobra mnoštvom sitnih cvetova neobičnih boja koji je potpuno prekriju. Ima ih visećih i poluvisećih. Pogodna je za sađenje pojedinačno ili u grupama, posebno u visećim korpama ili žardinjerama, jer prelepo pada, i do šezdeset santimetara. Zanimljiva je kombinacija u istoj žardinjeri sa krupno cvetnom engleskom muškatlom.

Pročitano 65257 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 April 2019 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Engleska - velikocvetna muškatla