Artnit

Subota, 01 Juni 2013 20:00

Biljke u vrtu - oaza u eksterijeru doma Istaknut

Dizajn vrtova se menja iz godine u godinu, ali u fokusu dizajniranja vrtova su uvek biljke. Sa biljkama, a posebno cvetnicama pružaju se mnogobrojne mogućnosti za dekorisanje, ne samo vrta, već i eksterijera doma. Uz malo mašte i kreativnosti vrt može da postane mala prijatna oaza, ali i upečatljiv vizuelni prostor doma.

Biljke za vrt se biraju zavisno od klimatske zone. Najbolji izbor su baštenske biljke koje su sa Vašeg područja, jer su navikle na zemljište i klimu. Sa njima uvek ima manje posla, nego sa egzotičnim biljkama.

Izbor i raspoređivanje baštenskih biljaka u vrtu zavisi od svetlosti. Odredite da li željeno mesto za sađenje prima puno direktnog sunca, da li je u polusenci ili u hladu veći deo dana. Na taj način se sužava izbor biljaka.

Ako volite vrt sunčanih boja, cveće kao što su cinija, suncokret i ruže, nemojte da sadite u njegov najtamniji deo.

Za elegantan vrt sa cvećem, kao što su vodenika ili lepi jova i azaleja izaberite neko senovito mesto.

Odredite vrstu zemljišta. Dobro osušeno zemljište koje je dovoljno prozračno da se korenje biljaka probije, dodavanje malo veštačkog đubriva je uglavnom sve što cveću treba.

Napravite u vrtu kombinacije raznih boja, oblika i veličine biljaka i cvetova, ali pri tome imajte u vidu da u svako doba godine nešto cveta. Neko cveće cveta u rano proleće, neko leti, dok neko ne pokazuje svoju lepotu do jeseni. Obično se sadi po šest istih cvetnica zajedno da bi se dobio življi vizuelni prikaz boja. Jednogodišnje biljke se često koriste u kombinaciji sa višegodišnjim biljkama, a često cvetaju od proleća do jeseni.

Za vrt u kojem se uživa i noću preporučuje se belo cveće i grmovi srebrnih listova na kojima se vidi odraz mesečine.

Za rustični izgled vrta dobar izbor su ruže penjačice, lavanda, iris ili neke druge mirisne biljke sa zanimljivom formom cvetova.

Ako želite vrt koji ima više prirodni "divlji izgled", izaberite suncokrete, rudbekije, bele rade i ehinaceje.

Za koloristički vrt u proleće su zanimljiv izbor lale, narcisi, irisi ili sunovrati.

Možete da odvojite jedan ugao za takozvani aromatični vrt. Aromatični vrt može se lepo formirati i kao alpinetum - kamenjar. Osim toga što su korisne, izgledaju i lepo, imaju dekorativne listiće, neke i cvetaju, a sve prijatno mirišu. Bosiljak, metvica, ruzmarin, peršun i vlašac mogu da budu deo ovog aromatičnog vrta.

Za vrt se mogu izabrati različite biljke, tako da neke mogu ulepšati i enterijer, a ne samo eksterijer doma. Rezano cveće je uvek zanimljiv ukras u vazi.

Pročitano 6969 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Januar 2015 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Biljke u vrtu - oaza u eksterijeru doma