Artnit

Subota, 24 April 2021 10:54

Simbolika kleke Istaknut

Kej Nilsen - Drvo kleke Kej Nilsen - Drvo kleke

Kleka u narodu poznata po imenima smreka i borovica je četinarsko drvo iz porodice čempresa, koje se koristi od davnina. U grčkom jeziku poznata je pod imenom arkeuthos, od glagola arkeo što znači odbiti neprijatelja. Smatrana je svetom biljkom i pripisivane su joj magične moći. Simbol kleke je povezan sa zaštitom, poverenjem, plodnošću i inicijativom. U hrišćanskoj istoriji i umetnosti simbolizuje zaštitu.

Kleka je bila simbol drevne boginje plodnosti, ljubavi i rata, koja je bila poznata Vaviloncima kao Ištar, a Kanaancima i Sirijcima kao Astata.

U Starom zavetu kleka je svojim anđeoskim prisustvom štitila proroka Iliju u bekstvu od ljutnje kraljice Jezavelje. Legenda govori o tome da je dete Isusa i njegove roditelje kleka sakrila od vojnika kralja Heroda tokom leta u Egipat. Prestrašen od Herodovih ljudi u neposrednoj poteri, magarac na kojem je jahala Sveta porodica okrenuo se i u skoro punom galopu krenuo prema džinovskoj kleki. Drvo je otvorilo grane poput ruku i obuhvatilo ih. Tamo, u senci drveta, bili su bezbedno sakriveni od vojnika koji su ih progonili. U znak zahvalnosti, Marija je dala drvetu svoj blagoslov, a neki kažu da je Josif da umiri drhtavu zver nakon što su vojnici prošli obrisao znoj preplašenima, a magarca sa klekovom grančicom.

Fizičke karakteristike kleke, naglašene trnovitim, oštrim granama povezale su je sa zaštitom. U mnogim drevnim indoevropskim kulturama kleki je pripisivana simbolična vrednost snage i zaštite od zlih ljudi, bolesti i zlih duhova. Drveće kleke je sađeno u mnogim drevnim zemljama kako bi zaštitilo kuću od zlih duhova i zlonamernih ljudi. Njeno granje se vešalo na zidove kuća i koristilo u pukotinama kuća, kao svojevrsna zaštita od demonskih sila, čarolija, veštica i bolesti.

Drvo kleke se poput tamjana koristilo kao kultni i medicinski miris. Neki običaji stanovništva alpskih sela preneli su tradiciju paljenja kleke u stajama 1. maja radi zaštite stoke od negativnih uticaja i bolesti. Verovalo se i da njena mirisna isparenja imaju terapeutska svojstva protiv klica i štite bolesne ljude i one kojima je potrebna neka posebna zaštita, kako fizička, tako i duhovna.

Kleka i njen jezik zauzimaju počasno mesto u mnogim božićnim legendama. Stara nemačka legenda uči kako bi u skladu sa određenim ritualom, mogla da pozove blagotvornog duha sposobnog da prisili lopove da vrate ukradene predmete.

Pročitano 1665 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika kleke