Artnit

Sreda, 25 Novembar 2020 12:22

Simbolika kruške Istaknut

Zinaida Serebrjakova - Kruške na granama Zinaida Serebrjakova - Kruške na granama

Kruška je jedno od najstarijih vrsta voća koje se gaji u Evropi. Od davnina drvo divlje kruške se smatra za sveto drvo koje simbolizuje prosperitet, dobro zdravlje i buduću sreću. U mnogim kulturama koje se protežu hiljadama godina, plod kruške je simbol božanske podrške, obilja i dugovečnosti. Oblik kruške vekovima je predstavljao ženski oblik u svetu umetnosti, stvarajući snažan simbol plodnosti i ženstvenosti.

U svom epu Odiseja Homer opisuje krušku kao dar bogova koji je rastao u vrtu Alcinousa, kralja Feaka, legendarne zemlje. U grčkoj i rimskoj mitologiji kruška je bila sveto drvo posvećeno trima boginjama: Heri, odnosno Junoni kod Rimljana, grčkoj boginji Afroditi ili, prema rimskoj mitologiji Veneri i Pomoni, rimskoj boginji plodnosti, voća i voćnjaka.

Grupisanje krušaka, jabuka i smokava javljalo se u ranohrišćanskoj ikonografiji, verovatno kao metafora za sveto drveće. U hrišćanskoj simbolici kruška se često pojavljuje u vezi sa ljubavlju Isusa Hrista prema čovečanstvu, a u nekim hrišćanskim kontekstima kruška simbolizuje Devicu i dete, verovatno zbog svoje slatkoće.

Pošto je drvo kruške dugovečno i decenijama daje obilje plodova za Kineze je bila simbol besmrtnosti i može se naći na mnogim tapiserijama i grafikama tokom vekova. Reč "li" u kineskom jeziku označava i krušku i rastanak, zbog čega, po tamošnjem verovanju, prijatelji i zaljubljeni parovi nisu smeli da podele plod kruške da se ne bi rastali.

U doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Motiv kruške nacrtali su na karikaturama kralja Luja Filipa I koji je vladao od 1830. do 1848, godine Šarl Filipon i njegove kolege karikaturisti. Oni su kritikovali koruptivnu i represivnu politiku kralja Luja Filipa, a jedan od njih čuveni slikar Onore Domije je u časopisu Karikatura 1832. godine prikazao malu grupu običnih građana koja svim snagama dižu ogromnu krušku umesto da je pojedu. Monarhija je ovu karikaturu protumačila kao još jedan nagoveštaj ubistva kralja.

 

Pročitano 2492 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 22 Oktobar 2022 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika kruške