Artnit

Ponedeljak, 13 Maj 2013 21:01

Nega vodenike Istaknut

Vodenika, Impatiens na latinskom jeziku, ili Lepi Jova kako se često u narodu zove, je baštenska biljka koja je verovatno najbolja za početnike, jer mu je potrebna minimalna nega, a uspeva i uz lošiju negu. U zapadnoj Evropi gaji se i kao sobna biljka.

Vodenika je mala baštenska biljka koja se sadi u vrtovima, žardinjerama i saksijama. Standardna vodenika ima dve forme: polegljivog rasta - Jambalaya koja od same osnove stabla počinje snažno da se grana i ne ide preterano u visinu i Schimmer koja je uspravnog rasta i može da poraste u visinu, i do 40 santimetara.

Toplo vreme je idealno za rast i razvoj vodenike. Temperature koje su iznad 16 stepeni izazivaju intenzivan rast i cvetanje, a temperature koje prelaze 30 stepeni će ga usporiti, ali neće umanjiti lepotu njenih cvetova.

Vodenika je biljka kojoj odgovara senka i ne bi trebalo da bude previše izložena sunčevim zracima, najviše prva četiri jutarnja sata. Najbolje će uspevati ako je izložena jutarnjem suncu i popodnevnom hladu.

Od sredine aprila, do prvih jesenjih mrazeva vodenika cveta veoma bujno. Da bi cvetala, treba joj dosta svetlosti, a odgovara joj temperatura oko 18 stepeni.

Vodeniku treba zalivati umereno i redovno, ali nikada preterano. Naime, ova biljka je sama po sebi vodenasta i krta, pa višak vode može da dovede do truljenja stabla i korena biljke. Ukoliko je duže izložena suši, donji listovi će početi da žute.

Nikako je ne prskajte vodom, jer ćete na taj način oštetiti njene prelepe cvetove i listove. Odgovarajuća posuda sa vodom može da se zavuče ispod biljke, da se ne bi nakvasili listovi i cvet.

Prihranjivanje vodenike je najbolje vršiti jednom nedeljno, i to ne velikim količinama đubriva, i ne prejakim rastvorima đubriva. Najbolja su đubriva namenjena cvetnicama.

Vazduh koji je potreban za rast i zdrav razvoj korena vodenike je od presudnog značaja. Zato je treba saditi u supstrat.

Zemljište za vodeniku treba da bude porozno i lako propustljivo, jer njen koren ne podnosi tešku kompaktnu i sabijenu sredinu koja zadržava vodu. Najbolje je napraviti prirodnu drenažu pre sađenja sa nekoliko oblutaka koji se stave na dno saksije, a kasnije preko njih doda zemlja.

Vodenika se razmnožava reznicama i semenom. U vrtu se sadi u razmacima od 20 do 30 santimetara. Radi zanimljivijeg vizuelnog efekta sadi se više biljaka zajedno i raznih boja.

Stručnjaci preporučuju da se zasade tri biljke različitih boja u saksiji prečnika 20 do 25 santimetara.

Vremenom vodenika može da dostigne visinu do 40-50 santimetara, i tada se naizmenično zakidaju njeni vrhovi, u više navrata, da bi se podstaklo grananje.

Dupli cvetovi nakon precvetavanja vodenike se moraju uklanjati. Kada počnu da opadaju i lepe se za listove ugroziće lep izgled biljke. Prašina sa listova se skida mekom krpom.

Dolaskom hladnijih dana vodenika može da se unese u kuću. Stavlja se na svetlo mesto i malo zaliva tek toliko da se kompost potpuno ne osuši, da ne bi došlo do propadanja stabljike. Mogu cvetati tokom cele zime ako temperatura ne padne ispod 15 stepeni.

Vodenika nije podložna tipičnim oboljenjima, ne privlače je ni insekti kao što su biljne vaši i druge česte cvetne napasti, pa je samim tim njeno gajenje više uživanje nego rad.

Iako je dugogodišnja biljka, vodeniku treba svake ili svake druge godine razmnožiti, jer će biti lepša i imaće pravilniji grm.

Pročitano 13376 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 26 Decembar 2018 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega vodenike