Artnit

Subota, 11 Maj 2013 21:07

Vodenika - Lepi Jova Istaknut

Vodenika je omiljena dekorativna baštenska biljka zbog obilnog cvetanja i lakog održavanja. U narodu ima puno imena: Lepi Jova, Lepa Liza, pištika, nedirak, sultanov cvet. Njeni cvetovi raznovrsnih boja i veoma interesantne teksture su upečatljiv ukras eksterijera doma.

Naziv biljke vodenika potiče od sočnog stabla koje je ispunjeno vodom. Latinski naziv vodenike je Impatiens, što znači im - ne i pation - trpeti. Naziv se odnosi na eksplozivno otvaranje zrelih plodova, pri čemu se semenke izbacuju na sve strane poput praska.

Vodenika je otkrivena u istočnoj Africi, u Zanzibaru. Vrsta Impatiens sultana je dobila ime po sultanu Zanzibara, a kasnije je naziv u Impatiens wallerana, promenio Horace Waller britanski misionar koji je bio u Africi 1861. godine.

Vodenika je simbol majčine ljubavi. U srednjovekovnim vrtovima ove baštenske biljke su nazivane i minđuše naše dame.

Postoji više od 500 vrsta vodenika, pretežno jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka, i mnogo hibrida, a svi imaju sukulentne stabljike i pljosnate cvetove sa po pet latica. Cvetovi mogu da budu jednostavni ili dupli, u beloj, narandžastoj, ružičastoj, crvenoj, purpurnoj, ljubičastoj boji ili prošarani. Postoje i dvobojne vrste cveta, crvena, narandžasta, ružičasta u kombinaciji sa belom.

Vodenika je posebno dobar izbor za vrtove, terase, balkone, prozore.

Razne boje cvetova i zanimljiva tekstura vodenike pružaju mnogobrojne mogućnosti kombinovanja za dizajniranje vrtova. Ona može da se kombinuje i sa jarko obojenim listopadnim grmovima raznovrsnih tekstura i boja ili sa biljkama kao što su paprati. Pastelne boje cvetova naročito ružičaste, lavande, ali i bele su posebno interesantne na senovitim mestima u vrtu, a stvaraju i ugodnu, mirnu atmosferu. Jake i žive boje cvetova, kao što su ljubičasta, narandžasta, ružičasta mogu da privuku pažnju. Zato su dobar izbor za mesta na kojima će se skrenuti pažnja sa nekih karakteristika vrta, kao što su na primer telefonski stub ili kablovi.

Cvetovi vodenike posebno dekorativno izgledaju u takozvanim kaskadnim gredicama, to je posebno postolje od metala gde se saksije mogu poređati jedna ispod druge. Na ovaj način mogu da se naprave prelepi cvetni stubovi koji će vrt, terasu ili balkon učiniti vizuelno veoma zanimljivim.

Saksije od terakote u raznim veličinama sa lepim cvetovima vodenike mogu da budu divan akcenat u eksterijeru doma.

U žardinjerama na terasama, balkonima ili prozorima vodenike su osobeni koloristički detalji.

Vodenike posađene u viseće korpe uvek su upečatljiv detalj u vrtu, na terasi ili balkonu.

Pročitano 15331 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Decembar 2018 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Vodenika - Lepi Jova