Artnit

Subota, 15 Februar 2020 11:34

Imela kao lekovita biljka Istaknut

Iako je mnogi smatraju otrovnom i potpuno beskorisnom, imela je veoma vredna lekovita biljka. Od davnina je poznata po svojim brojnim lekovitim i čarobnim svojstvima. Kao lekovita biljka koristi se još od V veka pre nove ere. Bila je veoma cenjena biljka u Vavilonu, kod Kelta i Skandinavaca.

Imela raste na drveću kao poluparazit koji koristi vodu i hranljive sastojke, a zahvaljujući mogućnosti obavljanja fotosinteze može i sama da se prehrani. Obično raste kao grm uz stabla listopadnog drveća koje ima mekanu koru kao što su breza, vrba, lipa, kruška, jabuka, trešnja ili kesten. Retko se može videti na leskovom drvetu i u narodu postoji verovanje da ispod takvog drveta leži zmija sa zlatnom krunom na glavi, a onaj ko joj tu krunu skine moćiće da leči sve bolesti.

Listovi imele su kožasti, žućkasto-zelenkaste boje. Cveta na početku proleća, a cvetovi su sitni žućkaste boje. Plodovi su bele bobice koje sadrže lepljivi sok. Lišće imele je veoma lekovito, a bobice su otrovne.

Stari Kelti su smatrali da je imela lek protiv negativnih zlih sila i lek za sve. Stari Grci su verovali da je imela kosmičko seme i smatrali je afrodizijakom, lekom protiv neplodnosti i eliksirom večnog života. Plinije Stariji i Hipokrat beleže upotrebu imele za epilepsiju i tumore. U srednjem veku se upotrebljavala kao lek za poboljšanje cirkulacije, bolesti srca i opuštanje mišića.

Imela se sastoji od nekoliko vrednih komponenti poput: alkaloida, lignana, flavonoida, lektina i terpena. Koristi se u obliku čaja, praška, meda i tinkture. Ali, hemijski sastav i lekovitost zavise i od drveta domaćina na kome imela živi. Na primer, dokazano je da imela s kruške najbolje stabilizuje krvni pritisak, a bela imela s jabuke mnogo slabije.

U narodnoj medicini imela se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, arteroskleroze, poremećaja srčanog ritma, artritisa, epilepsije, neplodnosti, slabosti nervnog sistema i nesanice. Danas se imela u Evropi koristi za lečenje raka.

Pročitano 2271 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Imela kao lekovita biljka