Artnit

Ponedeljak, 03 Februar 2020 11:28

Maslačak kao lekovita biljka Istaknut

Maslačak se može videti na gotovo svim livadama, dok cveta u aprilu i maju. Od davnina se koristi kao lekovita biljka. Zbog njegove sposobnosti da regeneriše, veruje se i da čitave godine skuplja i emituje kosmičku energiju. Da bi se ojačalo telo i duh može da se jede, udiše i "pije", a maslačak amajlija sa tri, pet ili sedam pupoljaka, napunjena sunčevom svetlošću otvara duhovne moći.

Maslačak (Taraxacum officinale) je višegodišnja biljka koja raste u skoro svim delovima sveta. On ima dug vlaknasti koren iz koga izbija rozeta od lišća koja poleže po zemlji. Nema stabljike, ima cvetnu šuplju dršku, visoku 15 do 30 santimetara, i na vrhu drške glavičasti cvet zlatnožute boje, sačinjen od jezičastih cvetova. Razmnožava se semenom, nošenim vetrom. Maslačak spada u neotrovne biljke i pun je beličastog soka, gorkog ukusa.

Prvi put se maslačak spominje u zapisima arapskih lekara u X i XI veku. U spisima okultista zabeleženo je da napici od maslačka mogu da otvore "šesto" čulo, a isti učinak imaju i amajlije napravljene od latica, soka iz listića i iz dima koji isparava iz spaljenog korena.

Veruje se da je maslačak uvek pun sunčeve energije. Za rituale, lekove i meleme beru se svi delovi maslačka u bilo koje doba godine i dana. Za lek se koriste koren, listovi, stabljike i cvetovi.

Vekovima se čaj od korena maslačka koristio za negu lica i ispiranje očiju. U narodnoj medicini koren maslačka se koristi za snižavanje visokog krvnog pritiska, tretiranje dijabetesa, proširenje mokraćnih puteva, detoksikaciju tela i jetre posebno kod upotrebe sintetičkih lekova. Spržen i samleven koren odlična je zamena za kafu.

Listovi maslačka sadrže A, C, D, vitamine B kompleksa, gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar. Preporučuju se kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate. Čaj od listova maslačka se koristi za poboljšanje digestivnog sistema, smanjenje holesterola i telesne težine.

Sveže stabljike maslačka regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, želudac. Narodna medicina ih preporučuje kao pomoćno sredstvo za lečenje dijabetesa.

Od svežih cvetova maslačka pravi se sirup ili med protiv kašlja i mast koja se koristi za lečenje hemoroida.

Pročitano 2897 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Maslačak kao lekovita biljka