Artnit

Nedelja, 05 Januar 2020 11:49

Simbolika amarilisa Istaknut

Filip Oto Runge - Amaryllis formosissima Filip Oto Runge - Amaryllis formosissima

Cvet amarilis poznat i po imenu sunovrat koji svojim oblikom podseća na trubu iza sebe ima veoma snažno simbolično značenje. Ime cveta amarilis koje je poznato i danas potiče od istoimene nimfe iz starogrčke legende. Simbol amarilisa se povezuje sa ponosom, taštinom, odlučnošću i blistavom lepotom. Kroz njega su pesnici svoje emocije izražavali u pesmama, a umetnicima je bio motiv na slikama.

Prema starogrčkoj legendi amarilis je nastao kada je stidljiva prelepa nimfa Amarilis pokušala da osvoji Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona. Pošto njena osećanja nisu bila uzvraćena ona je odlučila da mu ponudi prelepi cvet koji do tada niko nije video. Po savetu proroka, Amarilis je obučena u belo svako veče dolazila ispred njegovih vrata i probadala svoje srce zlatnom strelom. Nakon 30 dana, Alteo je otvorio vrata i umesto nimfe ugledao crveni cvet nastao iz krvi Amarilisinog srca. Pokušaji lepe nimfe da osvoji ljubav Altea su završili iznenadnom i tragičnom smrću, i zato se ovaj cvet smatra simbolom neuzvraćene ljubavi.

U Idilama starogrčkog pesnika Teokrita Amarilis je lutala šumom. Rimski pesnik Vergilije pisao je o njoj kao pevačici koja se pojavila u Eklogu.

U viktorijansko doba amarilis je bio simbol snažne i samouverene žene i često je darivan ženama koje su odražavale ove karakteristike. Smatran je posebno sjajnim poklonom za partnera ili drugu osobu kojoj želi da se izrazi neizmerno puno poštovanja i obožavanja.

Deo cveta amarilisa u obliku zvezde je simbol ponosa i mnogi su smatrali da je to snažna poruka koju nije moguće zanemariti. Takođe, je simbol ljubavi i privlačnosti i zato je savršen poklon za godišnjicu ili Dan zaljubljenih. 

Pročitano 5042 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika amarilisa