Artnit

Subota, 04 Maj 2013 20:53

Simbolika božura Istaknut

Childe Hassam - Božuri Childe Hassam - Božuri

Božur je raskošan mirisni cvet koji od davnina krasi vrtove. Uz božur se vezuju raznovrsna verovanja i simbolika. Poreklo simbolike božura dolazi sa Istoka gde zbog svog gordog držanja i crvene boje, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, ovaj cvet simboliše čast i bogatstvo. Njegovo simbolično značenje je inspiracija za raznovrsne umetničke forme.

Neki botaničari tvrde da su prve božure u Englesku donele rimske legije još 1200. godine. Navodi se da je ovaj cvet opisan u botaničkim knjigama još 1636. godine i da se gaji u Evropi više od 600 godina. U početku je ukrašavao vrtove bogataša i carske vrtove, pa je i nazivan carskim cvetom. Cvetovi drvenastog božura u Evropu su preneti pre oko 200 godina, ali tek u novije vreme ova zahvalna i izdržljiva biljka počela je masovnije da se gaji i u vrtovima.

Ime božura potiče od kineske reči sho yu, što znači najlepši. Božur je u Kini simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog njegove crvene boje, i zajedno sa cvetom šljive tradicionalni simbol Kine.

Japan je prihvatio božur i verovanja slična kineskim. I u Kini, i u Japanu božur je simbol dobre sreće i mira, naročito kada se prikazuje u punom cvatu.

U kineskoj umetnosti božur se koristi simbolično. Motivi božura, naročito crvenog, se mogu naći na poznatim kineskim svilama, kineskom posuđu, kao i na drvenim rezbarijama.

Božur simboliše lepotu i romantiku, srećan brak i dobru sreću. Buketi od božura se smatraju predznakom sreće kod ulaska u brak i zato su čest izbor za venčanja. Cvet božura je često i 12. cvet u svadbenom buketu.

Božur simboliše stidljivost. U viktorijansko doba smatralo se da se nestašne nimfe kriju u veličanstvenim laticama ovog cveta.

Božur je tradicionalni simbol Kine, Mongolije, ali i cvet države Indijane. On je motiv i na poštanskim markama.

Predanje kaže da božur nigde nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cveta na Kosovu. Po srpskom predanju posle bitke na Kosovu polju 28. juna 1389. godine počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili vatrenocrvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka i raširili se po celoj Srbiji.

Kod Srba božur je vrlo često korišćen u ljubavnoj magiji, u onim strasnim trenucima u kojim devojka žarko želi da osvoji srce mladića koji joj se dopao. Verovalo se da okačen koren božura iznad kolevke, čuva novorođenče od urokljivih pogleda.

Božur se smatra biljkom koja štiti telo, duh i dušu, privlači sreću i pomaže u odbijanju negativne energije i razbijanju kletvi. Zato se često sadio u vrtu da bi čuvao dom od zla, a njegovo seme i koren su korišćeni kao zaštita.

U feng šuiju božur se odavno koristi kao melem za ljubav i romantiku, a njegov simbol se često smatra metaforom za žensku lepotu. Slika božura ne preporučuje se u spavaćoj sobi starijih parova, zbog mogućih avantura sa mlađim ženama.

U kozmetičkoj industriji božur se najčešće koristi kao esencija parfema. Parfemi koji sadrže esenciju cvetova božura podvlače ženstvenost dame. Veruje se da su dame kojima se dopadaju ovi parfemi, verovatno ponekad tvrdoglave.

Pročitano 43652 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Decembar 2018 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika božura