Artnit

Nedelja, 28 April 2013 19:43

Nega uskršnjeg kaktusa Istaknut

Uskršnji kaktus potiče iz Brazila, gde kao epifit živi na drveću u gustim, vlažnim i polumračnim šumama. Gajenje ove sorte kaktusa nije teško i ne traži toliko nege kao ostale sorte. Sa vrlo malo uloženog truda ova sobna biljka nagrađuje mnoštvom prelepih cvetova intenzivnih boja koji dugo traju.

Postoje dve vrste Uskršnjih kaktusa, a to je poznatija Hatiora gaertneri i manje poznata Hatiora rosea. Danas postoje i brojni hibridi ovog kaktusa.

Uskršnji kaktus cveta u proleće. Na mesnatim, pljosnatim i nazubljenim stabljikama razvijaju se cvetovi različitih boja. Boja cveta zavisi od hibrida pa se razlikuju beli, ružičasti, narandžasti, crveni, ljubičasti, pa čak i dvobojni cvetovi. Cvetovi koji liče na margarete otvaraju se svakog jutra, a zatvaraju uveče. Cvet dugo traje, od aprila do juna, a samo cvetanje je vezano za dužinu dnevne svetlosti, tako da je moguće i da ponovo cveta u jesen kada se dužina dnevne svetlosti poklapa sa prolećnom.

Najbolji položaj za saksiju sa uskršnjim kaktusom je svetlo mesto, ali zaštićeno od direktnog sunca.

Uskršnjem kaktusu odgovara laka, propusna zemlja koja ne zadržava vodu, i nešto plodnija zemlja za razliku od drugih sorti kaktusa.

Sadi se u mešavinu jednog dela komposta, dva dela treseta i 15 odsto rečnog peska.

Uskršnji kaktus ne zahteva često presađivanje, ni velike saksije zbog slabo razvijenog korena, ali kada je to potrebno presađuje se posle precvetavanja.

Razmnožava se lisnim reznicama, koje se lako i brzo ožiljavaju u propusnoj zemlji. Najbolje vreme za ukorenjivanje je kasno proleće, nakon cvetanja. Odlomljene reznice sa matične biljke treba zasaditi u mešavinu supstrata i peska, i držati u hladovini. Sve dok biljka ne razvije čvrst koren, treba je nadzemno orošavati, nikako ne zalivati.

U toku leta uskršnji kaktus može da se stavi na zasenjeno mesto na otvorenom. Zaliva se retko, jedanput nedeljno. Ukoliko lišće počinje da dobija ljubičastu boju znači da je biljci previše sunca i da je treba skloniti na senovitije mesto.

U oktobru kada zahladi, uskršnji kaktus se smešta u prostoriju koja se umereno zagreva. Preko zime najbolje ga je držati u svetloj negrejanoj prostoriji uz smanjeno do potpuno izostavljeno zalivanje.

Da bi uskršnji kaktus bogato cvetao treba da mu se obezbede periodi mirovanja. Prvi put u maju i junu posle precvetavanja, a drugi put od oktobra do januara. Tokom perioda mirovanja zaliva se sasvim malo, tek toliko da se zemlja u potpunosti ne osuši, ali ga zato treba do tri puta dnevno prskati mlakom, ustajalom vodom ili kišnicom.

Kada počne rast novih izdanaka, uskršnji kaktus se obilnije zaliva i tri puta dnevno orošava prokuvanom, ohlađenom vodom, po mogućstvu uvek mekom vodom. Prihranjuje se jednom nedeljno tečnim đubrivom ili đubrivom za kaktuse.

Čim počnu da se pojavljuju pupoljci saksija sa uskršnjim kaktusom ne sme da se pomera sa mesta na kome se nalazi na drugo mesto, niti okreće, jer pupoljci mogu da otpadnu i da ne cveta te godine.

Uskršnji kaktus može da bude zanimljiv ukras u domu ako se posadi u viseće korpe obložene mahovinom ili nekim drugim prirodnim materijalom, ili u dekorativnu saksiju, i obavezno sa otvorom za oticanje viška vode. Plastične korpe i saksije se ne preporučuju ne samo iz estetskih razloga, već i zato što u njima voda isparava samo na površini i biljka može da uvene zbog prevelike količine vlage.

Pročitano 17419 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 22 Decembar 2018 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega uskršnjeg kaktusa