Odštampajte ovu stranicu
Petak, 01 Mart 2019 12:05

Sveti bambus - nebeski bambus Istaknut

Zimzeleni grm Nandina domestica poznat je po imenima sveti bambus, nebeski bambus, lažni bambus, nandina. Iako je oblikom listova nalik na bambus, ne spada u bambuse. Boje njegovih listova i plodova oživljavaju zimski vrt, a sveže ili sušene grane se koriste za izradu cvetnih aranžmana. Takođe, se može oblikovati kao bonsai. Lepo izgleda kada se gaji kao ukrasni grm u kombinaciji sa zimzelenim biljkama koje imaju drugačije listove, kao što su na primer lemprika, čempres ili borovica.

Nandina domestica je vrsta iz porodice žutika (Berberidaceae). Potiče iz Azije i u prirodnom staništu može da poraste u visinu i do 6 m. Kada se gaji kao ukrasni grm obično poraste do 2 m visine i 1,8 m širine.

Krošnja svetog bambusa je valjkasta, uspravna sa slabo razgranatim bočnim granama. Zimzeleni listovi su duguljasti, čipkasti, perasto-složeni, jarke ružičaste do crvene boje, na leto postaju zeleni, a u jesen dobijaju boje jeseni od crvene, bronzane do narandžaste, ljubičaste i ružičaste.

Sveti bambus cveta početkom leta. Rozikasto-beli cvetovi su sakupljeni u grozdaste cvatove. Plod je jarkocrvena bobica sa šiljatim vrhom, koja sazreva u kasnu jesen i često traje i u toku zime.

U Japanu se sveti bambus smatra za biljku prijateljstva i zato se često sadi u kućnom vrtu, blizu ulaznih vrata ili vrata sa zadnje strane kuće koja vode u vrt.

Pročitano 4123 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci