Artnit

Ponedeljak, 17 Decembar 2018 11:37

Opuntia fragilis - mala bodljikava kruška Istaknut

Opuntia fragilis je najotpornija vrsta kaktusa na nepovoljne vremenske uslove iz roda Opuntia. Poznata je po imenima mala bodljikava kruška i krhka bodljikava kruška. Za razliku od većine vrsta iz roda Opuntia koje imaju ravne stabljike, Opuntia fragalis ima sferne stabljike koje vremenom formiraju deblji tepih i nose lepe žute cvetove tokom leta.

Opuntia fragilis je mali žbunasti kaktus sa okruglim ili spljoštenim segmentima dužine 2 do 3 cm. Može da poraste u visinu do 10 cm. Bodlje su žuto-braon, duge do 3 cm. Cveta u julu i avgustu, cvetovi su žuti, a njeni plodovi nisu jestivi.

Opuntia fragilis je ekstremno otporna na hladnoću, čak i na temperature do -35 stepeni.

Dobra drenaža, zemljište koje neće zadržavati vlagu je potrebno za gajenje Opuntie fragilis. Ne preporučuje se da raste u čistom pesku koji ne poseduje dovoljno hranljivih sastojaka. Zato dodajte 40 do 60% grubog peska i do 10% komposta baštenskom zemljištu ili bogatu hranljivu zemlju koja se brzo isušuje. Takođe, možete da dodate šljunak umesto peska. Izbegavajte upotrebu finih zrna peska, jer se ona lepe za zemljište, umesto da omoguće dobru drenažu. Zbog dobre drenaže preporučuje se da se uzdigne zasad ili zasadi u saksije.

Opuntia fragilis zahteva malo vode. Najbolja praksa je da jednostavno pustite prirodu da zaliva za Vas. Međutim, ako je nekoliko sedmica vruće i suvo vreme bez kiše, slobodno je zalijte. Izbegavajte zalivanje u jesen i zimu.

Opuntia fragilis se razmnožava veoma lako. Ona se "lomi" na pojedinačne "listove" koji puste koren tamo gde padnu.

Pročitano 2980 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Opuntia fragilis - mala bodljikava kruška