Odštampajte ovu stranicu
Petak, 28 Septembar 2018 11:34

Simbolika nara Istaknut

Eugene de Blaas - Devojka sa narovima Eugene de Blaas - Devojka sa narovima

Nar ili kako se često naziva šipak i mogranj je sočno i slatko voće, tamnocrvene boje, sa obiljem koštunjavih bobica koje se od davnina spominje u mnogim kulturama i religijama. Zanimljiva, raznovrsna tumačenja i većina simbolike povezana je sa njegovim oblikom, bojom, unutrašnjom strukturom i sokom. Upućuje ka simbolizmu oblasti života i smrti, rođenja i večnog života, plodnosti i braka, izobilja i prosperiteta.

Nar potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstava u voće bogova. U drevnim zapisima se jarkocrvene semenke nara porede sa krvlju i pripisuje im se sposobnost vraćanja mladosti, produžetka života i povezivanje između sveta živih i sveta mrtvih.

Za stare Egipćane nar je bio simbol plodnosti i lek za mnoge bolesti. Stari Egipćani sahranjivani su sa njim, jer su verovali da simboliše nadu u novi život. U grobnici faraona Amenhotepa je nađen crtež nara.

Za stare Rimljane nar je označavao brak, a u Rimu su lišćem nara neveste kitile kosu. Na jugu Italije i danas stanovnici često zasade nar kada dobiju prinovu.

U antičkoj Grčkoj nar je Herin i Afroditin atribut i deo mitologije koji je posebno vezan za priču o Persefoni, u rimskoj mitologiji poznatoj kao Prozerpina. Legenda kaže da je samo zbog jednog zrna nara, boginja plodnosti Demetra bila osuđena na gubitak svoje kćerke Persefone, zbog Hada boga podzemnog sveta. Veruje se da je prvo drvo nara na Kipru zasadila Afrodita. Kod Grka je nar i danas simbol obilja, plodnosti, sreće i napretka, vezan za značajne velike praznike kao što su Božić i Vavedenje Presvete Bogorodice. Tradicionalno se unosi u nov dom i donosi na dar i prisutan je na svadbama, prazničnom stolu i proslavi Nove godine.

Još od starog Egipta, za Jevreje je nar predstavljao nešto posebno. Za drevni Izrailj, nar ima izuzetan religijski značaj i vidno mesto u kulturi. Iz verovanja da nar sadrži tačno 613 zrna sledi 613 zapovesti u Tori, a branje nara se poklapa sa Danom pomirenja. Kao ukras, nar se pojavljuje na Aronovoj svešteničkoj odeždi, koju je nosio kada je služio Bogu.

Nar se pominje na više mesta u Starom zavetu. Spominje se kao drvo koje je cvetalo u vrtu Adama i Eve, a prema nekim tumačenjima nar je bio zabranjeno voće rajskog vrta čiji je ukus Adamu i Evi doneo saznanje o polnosti, grehu i smrti. Otvoren nar zapravo je simbol Hristove patnje i vaskrsenja. Na srednjovekovnim umetničkim delima nar se može videti u rukama Bogorodice ili bebe Isusa Hrista.

Za Jermene nar je povezan sa dubokom tradicijom. On je simbol Jermenije i obavezno se nalazio na svadbenoj trpezi što je trebalo da osigura plodnost mladencima. U Turskoj je postojao običaj da mlada baci nar na zemlju i koliko zrnaca iz njega izleti, toliko će ona dece roditi.

Zbog svojih sočnih crvenkastih plodova nar je simbol plodnosti i porodične sreće. Feng šui stručnjaci često savetuju tek venčanim parovima da okače slike s prikazom nara kako bi privukli sreću i bili blagoslovljeni sa mnogo zdrave i dobre dece.

Pročitano 6092 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Maj 2020 10:40
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci