Artnit

Nedelja, 08 Juli 2018 10:31

Ledebourija - biljka sa zanimljivim listovima Istaknut

Rod Ledebouria je grupa lukovičastih biljaka sa različitim šarama, teksturama i bojama listova. Brojne vrste se gaje zbog njihovih zanimljivih listova. Kao male sobne biljke neke vrste su lep ukras prozora. Retko se gaje kao baštenske biljke, a veće vrste mogu stvoriti interesantan vizuelni efekat u vrtovima ili u kamenjarima.

Ledebouria pripada porodici Asparagaceae. Rodu pripada oko sto vrsta, a većina potiče iz Afrike i sa Madagaskara, a nekoliko iz Indije, Šri Lanke i Arapskog poluostrva. Ovaj rod je dobio naziv po nemačko-estonskom botaničaru Karlu Fridrihu fon Ledeburu.

Vrste u rodu Ledebouria obično imaju rozete listova koje mogu varirati u broju od jednog do više listova, obično gusto do retko prošaranih ili jednobojnih. Listovi nekih vrsta su teksturirani sa malim ispupčenjima, rupicama ili dlakama i mogu biti različitih nijansi zelene ili zeleno-sive boje.

Karakteristični mali cvetovi se pojavljuju u grozdovima i variraju u boji od jarkoljubičaste do tamnoružičaste ili ljubičaste boje, ali takođe mogu biti zelene ili žućkasto-zelene boje i obično imaju centralnu zelenu traku na latici.

Ledebouria socialis sa svojim lukovicama izloženim iznad tla i svojim srebrnim pegavim lišćem koje je često svetloljubičaste boje na donjem delu je interesantna mala sobna biljka. Mnoge manje vrste, kao što su Ledebouria cooperi, Ledebouria galpinii i Ledebouria rupestris mogu da budu zanimljive sobne biljke, jer njihove cvetove ukrašavaju neobično išarani listovi. Neke od većih vrsta kao što su Ledebouria zebrina i Ledebouria floribunda imaju atraktivno lišće i gaje se kao baštenske biljke.

Pročitano 7554 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 Oktobar 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ledebourija - biljka sa zanimljivim listovima