Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 24 Maj 2018 10:34

Eukomis - ananas cvet Istaknut

Eukomis je rod lukovičastih biljaka čije vrste imaju neobičan cvet koji podseća na ananas i često su poznate po nazivima ananas cvet, ananas ljiljan, vrtni ananas. U toplijim krajevima se gaje kao baštenske biljke u vrtu, a u drugim područjima kao saksijske biljke. U vrtu lepo izgledaju sa biljkama kao što su koreopsis, sedum, begonija, ukrasni duvan i plameni ljiljan. U saksiji ili žardinjeri izgledaju lepo sa biljkama kao što su aloja i agava.

Eucomis je rod cvetnica u porodici Asparagaceae, koji potiče iz vlažnih predela u južnoj Africi. Naziv roda potiče od grčkih reči eu što znači dobar i kome, što znači kosa glave.

Vrste Eukomisa rastu u visinu 40 do 60 santimetara. Listovi su viseći, široki, trakasti i kao uspravna cvetna stabljika tamnozeleni, a mogu imati i purpurne šare.

Eukomis cveta od juna do septembra. Cilindrična cvast sa gusto raspoređenim sitnim zvezdastim cvetovima pojavljuje se na vrhu cvetne stabljike. Latice su zelenkasto-krem boje sa ljubičastom ivicom na klipu koji je okružen manjim zelenim listovima. Stvorene su i nove sorte sa belim, crvenim, tamnocrvenim i ljubičastim cvetovima. Posle cvetanja javljaju se dekorativne čaure sa semenom.

 

Pročitano 2827 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci