Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 19 April 2018 11:31

Phlox divaricata - šumski floks Istaknut

Phlox divaricata je vrsta floksa poznatija po nazivima šumski floks i divlji plavi floks koja raste u bogatim šumama, poljima i duž potoka u Severnoj Americi. Njene sorte se gaje se kao baštenske biljke u vrtu i u kamenjaru. Počinje da cveta u proleće i dobro se uklapa sa papratima, prolećnim lukovicama i čini privlačni pokrivač tla pod grmovima.

Phlox divaricata pripada rodu Phlox, porodici Polemoniaceae, kao i rod biljaka jurnica, poznatiji po imenu Jakobova lestvica. Ime roda izvedeno je iz grčke reči phlok što znači plamen, a odnosi se na jarke boje cvetova nekih sorti. Specifični epitet vrste divaricata znači širenje.

Šumski floks je poluzimzelena višegodišnja biljka bokorastog rasta. Stabljike su svetlozelene do crvenkasto-braon boje, dlakave i lepljive i mogu da porastu u visinu 25 do 50 santimetara. Listovi su tamnozelene boje, ovalnog ili lancetastog oblika.

U aprilu i maju šumski floks cveta. Cvetovi imaju pet latica, sakupljeni su u grozdaste cvasti koje imaju opojni, slatkast miris. Oni mogu da budu različitih pastelnih boja, kao što su lavanda plava, svetloljubičasta, ružičasta ili bela.

Pročitano 2497 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci