Artnit

Ponedeljak, 09 April 2018 11:12

Simbolika deteline sa četiri lista Istaknut

Vinslou Homer - Detelina sa četiri lista Vinslou Homer - Detelina sa četiri lista

Detelina sa četiri lista je jedan od najčešćih simbola sreće. Vekovima su joj ljudi pripisivali neka magična svojstva, a njeno nalaženje povezivali sa dolaskom sreće. Drevna legenda kaže: "Ako pronađeš detelinu sa četiri lista bićeš srećan celoga života. Jer, ako imaš vere, gajiš nadu i tražiš sa ljubavlju, sa sigurnošću ćeš pronaći i svoju sreću."

Verovalo se da detelina sa četiri lista donosi sreću zato što ona predstavlja Solarni ili Sunčev krst. Ovaj krst je nekada korišćen za orijentaciju, a dva lista su pokazivala mesta na koja Sunce izlazi i zalazi (istok-zapad) a druge dva su pokazivala drugi pravac (sever-jug).

Jedna od legendi iz Biblije govori da je Eva kada je napuštala raj sa sobom ponela detelinu sa četiri lista. Zato se smatra da onaj ko ima detelinu sa četiri lista ima komad blagoslovljenog raja.

Stari Egipćani su poklanjali detelinu sa četiri lista da bi blagosiljali brak. Starokeltski sveštenici u Engleskoj, Druidi su verovali da detelina sa četiri lista ima magijska svojstva i koristili su je za obredne rituale i za odbranu od zlih duhova.

Uobičajeno verovanje u srednjem veku je bilo da osoba koja nosi retku detelinu sa četiri lista ima sposobnost da vidi vile i prepoznaje veštice i potencijalne zle duhove koji su se prikrivali. Ona nudi i magičnu zaštitu od zlih duhova i od loše sreće, a njeno prisustvo može čak i da otera đavola.

Opis iz 1869. godine kaže da su detelinu sa četira lista "sakupljali čarobnjaci tokom noći punog meseca i mešali je sa drugim sastojcima, dok su je devojke u potrazi za savršenom srećom tražile danju". Veruje se da većini devojaka može olakšati sastanak sa njenim budućim suprugom. Tako se na primer, kaže da ako devojka pronađe detelinu sa četiri lista i stavi je u svoju cipelu, ona će se udati za prvog odgovarajućeg čoveka sa kojim prelazi most ili će se udati za nekoga sa istim imenom kao što se zove prvi čovek koga sreće. Legenda takođe tvrdi da ako okači detelinu sa četiri lista na vrata, prvi čovek koji će proći kroz vrata biće njen budući suprug.

Jedan od najznačajnijih engleskih pesnika Džon Milton napisao je 1620. godine o detelini sa četiri lista: "Ako neki čovek šeta poljem, pronađe detelinu sa četiri lista, njemu će se uskoro desiti nešto dobro."

Prema jednom starom verovanju, svaki od listova deteline sa četiri lista ima svoje posebno značenje. Najčešće se veruje da oni predstavljaju nadu, veru, ljubav i sreću. Detaljnije objašnjenje ističe da list na levoj strani gore znači bogatstvo, list na levoj strani dole znači slava, dok list na desnoj strani gore znači ugodan doživljaj, a list na desnoj strani dole znači zdravlje.

Pročitano 9412 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Decembar 2021 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika deteline sa četiri lista