Artnit

Petak, 30 Mart 2018 10:44

Aubrieta - jastučac Istaknut

Aubrieta poznata i po nazivu Aubretia je rod zeljastih zimzelenih višegodišnjih biljaka. Narodni naziv jastučac je dobila zbog svojih bokora koji podsećaju na jastučiće. Sadi se u kamenjare, uz staze i na rubnim mestima, na gredice zajedno sa ostalim višegodišnjim biljkama u vrtu. Može da bude zanimljiv pokrivač tla, da ukrašava kamene zidove na sunčanim ili polusenovitim mestima ili obrubljuje stepenice, a veoma uspešno raste uz korenje drveća.

Rod biljaka Aubrieta ima oko 12 vrsta cvetnica i pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). Ime roda je dato u čast Kloda Aubrijea, francuskog slikara, pisca i botaničara koji je poznat kao slikar botaničkih i zooloških motiva. Potiče iz toplih krajeva Evrope i delova Azije.

Jastučac raste od 10 do 15 cm u visinu i pravi guste bokore, širine do 30 cm. Zavisno od vrste, listovi mogu da budu zeleni, sivo-zeleni ili šarenolisni.

Jastučac cveta u periodu od sredine aprila do maja. Cvetovi potpuno prekriju listove i mogu biti ružičasti, crveni, beli, plavi, ljubičasti ili u prelaznim bojama kao što su na primer plavo-ljubičasti, ružičasto-ljubičasti ili plavo-ružičasti.

Danas postoje brojne sorte jastučaca, koje se međusobno razlikuju po boji i veličini cvetova i vemenu cvetanja. Poznate su na primer sorte lavender sa cvetovima svetloplave boje, dr. Mules sa velikim tamnoljubičastim cvetovima, gloriosa sa purpurno-ružičastim cvetovima.

Pročitano 3993 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aubrieta - jastučac