Artnit

Subota, 10 Mart 2018 12:01

Lithodora diffusa - plavi pokrivač tla Istaknut

Lithodora diffusa, poznata po nazivu lithadora je višegodišnji pokrivač tla zimzeleni, prilegli grm razgranatih stabljika. Potiče iz mediteranskog područja Evrope, gde raste po liticama kao samonikla biljka. Razvijene su brojne sorte koje se sade u vrtu na rubove gredica ili kao podnožje višim biljkama. Idealna je za kamenjare, a lepo izgleda i u visećim korpama i saksijama.

Lithodora diffusa je vrsta cvetnice iz roda Lithodora u porodici Boraginaceae. Ime roda Diffusa znači širenje, a odnosi se na rast biljaka. Ime vrste potiče od starogrčke reči litodora što znači kameni dar, a odnosi se na njeno omiljeno stanište.

Lithodora diffusa raste u visinu do 20 cm, a 30 do 40 cm u širinu. Stabljike su dlakave. Listovi su sitni, dlakavi, tamnozeleni.

Krajem proleća, početkom i sredinom leta Lithodora diffusa cveta. U pazušcima listova stvara se mnoštvo levkastih nebeskoplavih cvetova. Sorta Lithodora diffusa Alba ima bele cvetove.

Najpoznatije sorte su Lithodora diffusa Heavenly Blue sa zelenim listovima nalik na ruzmarin čiji su cvetovi zvezdasti, levkasti pri dnu čašice i izrazito plave boje i Lithodora diffusa Grace Ward sa sivo-zelenim listovima i sa safirnoplavim zvezdastim cvetovima.

Pročitano 4625 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lithodora diffusa - plavi pokrivač tla