Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 07 Mart 2018 11:38

Lysimachia nummularia - metiljeva trava Istaknut

Lysimachia nummularia poznata po imenu metiljeva trava, penijazak, novčić uglavnom raste na livadama, pašnjacima i u šumama. Pošto ima izrazito polegli rast njeni kultivari lepo izgledaju u visećim saksijama, korpama i žardinjerama u pojedinačnoj sadnji ili u kombinaciji sa cvetnicama, kao što su na primer verbene ili muškatle. Koristi se i kao pokrivač tla, za bordure u vrtu, a kada se dno saksije stavi u jezerce, postaje i vodena biljka.

Metiljeva trava (Lysimachia nummularia) je višegodišnja biljka iz roda Lysimachia, porodice jaglaca (Primulaceae). Latinsko ime roda dato je u čast italijanskog kralja koji se spasio biljkom iz ovog roda mašući ispred razjarenog vola. Ime vrste nummus znači kovanica, a dato je zbog sličnosti listova sa kovanicama.

Stabljika metiljeve trave je polegnuta i može da poraste do 50 santimetara dužine. Može biti jednostavna ili razgranata, gola ili veoma malo obrasla kratkim dlakama. Listovi su unakrsni, svetlozeleni. Cveta od maja do jula. Cvetovi su u obliku šolje, svetlozlatnožute boje.

Metiljeva trava sadrži saponin, tanin, smolu, sluz, gorku materiju. Koristi se list i cvet koji se bere u junu i julu. Mladi listovi i cvetovi su jestivi i mogu da se koriste za čaj. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se kao lekovita biljka za lečenje mokraćnih i žučnih kamena.

Najpoznatiji kultivar je Lysimachia nummularia aurea koji ima zlatno-zeleno lišće. Prvi sitni žuti cvetovi javljaju se u proleće, a cveta i u letnjem periodu.

Pročitano 3571 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Januar 2020 11:11
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci