Odštampajte ovu stranicu
Petak, 02 Mart 2018 12:10

Eustoma grandiflorum - lizijantus Istaknut

Eustoma grandiflorum, poznata i po imenima lizijantus, eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža ima cvetove koji podsećaju na otvoreni pupoljak ruže. Gaji se kao sobna biljka, u toplijim krajevima u vrtu kao baštenska biljka i ulepšava žardinjere u kombinaciji sa drugim cvećem. Posebno je popularna kao rezano cveće, u buketima i cvetnim aranžmanima.

Eustoma grandiflorum pripada rodu Eustoma, porodici cveća Gentianaceae. Ime roda potiče od grčkih reči eu, što znači dobrota i stoma, što znači usta ili lepo lice, a odnosi se na cvetove u raznim bojama. Specifični epitet za vrstu grandiflorum znači veliko cveće.

Lizijantus potiče iz Severne i Srednje Amerike. Zavisno od uslova u kojima raste može da bude jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika je uspravna, okrugla i glatka. U zavisnosti od sorte, stabljika može da poraste u visinu od deset santimetara do jednog metra. Listovi su jednostavni, ovalni, sivkasto do plavo-zelene boje i nemaju peteljke, a prema vrhu su manji, više izduženi i ušiljeni.

Većina sorti lizijantusa cveta u rano leto. Cvetovi su pojedinačni, zvonasti i otvaraju se od vrha prema dnu stabljike. Oni mogu da budu jednostavni, nalik cvetu lale ili maka, ili dvostruki, nalik cvetu ruže ili božura. Ima ih u raznim bojama, beloj, žutoj, zelenoj, crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj i u dvobojnim kombinacijama kao što su bela-ružičasta, bela-ljubičasta. Neke sorte imaju cvetove sa ivicama i sredinom tamnije boje.

Lizijantus simboliše dug i srećan život, iskrene, duboke i romantične želje, a u novije vreme i harizmu i šarm. Beli lizijantusi izgledaju lepo kao svadbeni buket u kombinaciji sa ružama.

Pročitano 5420 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 31 Decembar 2019 11:33
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci