Artnit

Petak, 23 Februar 2018 12:08

Velika trska - trstika Istaknut

Arundo donax je visoka višegodišnja trska, koja podseća na bambus. Poznata je po imenima velika trska, bambusova trska, španska trska, džinovska trska, gigantski štap, divlji štap. U srpskom narodu je poznata i po imenima trstika, ševar, trstina, trst, italijanska trska. Može da se gaji kao ukrasna trava, a njeno sjajno, kod nekih sorti prugasto zlatno, sivo ili zeleno lišće unosi tropsku notu u vrt. Lepo izgleda i kao soliterna biljka u pozadini leja u vrtu. Koristi se za žive ograde i za prekrivanje zidova.

Arundo donax je višegodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Latinski naziv Arundo bio je naziv za trsku kod antičkih rimskih pesnika Vergilija, Ovidija i Horacija. Ime vrste potiče od grčke reči doneo, što znači klatim se, a odnosi se na stabljiku koja se savija na vetru. Potiče iz istočne i južne Azije, a verovatno i delova Afrike, gde raste na vlažnim staništima.

Stabljike velike trske su uspravne ili uzdignute i robusne i šuplje. Gusto rastu i obično porastu do 6 m, a u idealnim uslovima i više od 10 m. Listovi su nežno oboreni, naizmenični i obuhvataju stabljiku, dugi su do 60 cm, široki 2 do 5 cm. Cveta u leto. Cvetovi su skupljeni u metličaste bele cvatove duge od 30 do 60 cm.

Velika trska je korisna, lekovita, lagano otrovna i jestiva biljka. U slučaju preživljavanja jede se rizom sirov ili kuvan, suši se i melje u brašno, a mogu se jesti kuvani gorki listovi i mladi izbojci.

Drevni Grci su koristili veliku trsku za pravljenje flauta, poznatih kao kalamavlos, čiji naziv potiče od starogrčkih reči kalamos što zanači trska i avlos što znači flauta. I danas je još uvek glavni izvorni materijal za klarinete, saksofone, oboe, fagote, gajde i druge duvačke drvene instrumente.

Stabljike velike trske se koriste za izradu ograda i nadstrešnica. Takođe, se koriste u pletenju korpi, za izradu metli, lula, u proizvodnji papira, peleta, briketa, uglja, Biochar sirovine i u drvnoj industriji.

Pročitano 4337 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Velika trska - trstika