Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 08 Februar 2018 12:27

Simbolika jabuke Istaknut

Luka Đordano - Suđenje Parisa Luka Đordano - Suđenje Parisa

Jabuka je od davnina jedan od najpopularnijih simbola u svim kulturama, jer je povezana sa zdravljem, trajnim prosperitetom i dugovečnošću i neraskidivo se nadovezuje na ljubav, mudrost i porodični sklad. Ona ima mitološko i religiozno značenje i često se pojavljuje kao mistični ili zabranjen plod. Posvećeno joj je mnogo pesama, bajki i priča.

U starogrčkoj mitologiji jabuka je posvećena boginji ljubavi, lepote i plodnosti Afroditi. Postoji mnogo priča u kojima ima ulogu u rađanju ljubavi. Dionis, grčki bog vina, ponudio je boginji Afroditi jabuku da bi je zaveo i osvojio njenu ljubav. Jabukovo drvo se povezuje sa zdravljem i besmrtnošću i posvećeno je bogu muške lepote Apolonu. Izraz jabuka razdora potiče iz antičke legende o venčanju Tetide, kćeri boga mora i Peleja, kralja Ftije, na koje samo boginja nesloge Erida nije bila pozvana. Da bi se osvetila bogovima sa Olimpa ona je otišla nepozvana na veselje i pred noge Here, Atine i Afrodite spustila zlatnu jabuku na kojoj je pisalo "Najlepšoj", što je izazvalo prepirku o tome kojoj treba da pripadne zlatna jabuka.

Drvo života sa zlatnim jabukama koje su obezbeđivale večnu mladost i besmrtnost Gea je poklonila Zevsu i Heri prilikom njihovog venčanja i one su ukrašavale vrt koji su čuvale Hesperide. Jabuka u Solonovoj Pesmi nad pesmama simboliše plodnost, ukus i miris Božje Reči. U zlatnom dobu je bila zabranjeno voće.

Jabuka se najčešće smatrala simbolom ljubavi, plodnosti, mladalačke snage i lepote. U starim ritualima jabuka je bila sinonim za ljubav i brak, a ponuda jabuke nekome je značila izjavu ljubavi. Prema legendi Aleksandar Veliki je tragajući za vodom života u Indiji pronašao jabuke koje su životni vek produžavale čak i do 400 godina.

U keltskim predanjima jabuka predstavlja sveto stablo sa onoga sveta, koje daje plodove znanja, magije i otkrovenja. Smatrali su je simbolom plodnosti i braka i bila je obavezan poklon koji mladoženja daruje svojoj nevesti, čime pokazuje želju da im brak bude dugovečan i želju da mu baš ona rodi decu. Plodovi jabuke ili kora jabukovog drveta su se koristili u vilinskoj magiji, naročito u ljubavnim čarolijama i zaštiti od neprijatelja.

Zlatna jabuka je u alhemiji simbol sumpora. Zbog pet krakova i pet semenki smeštenih u njenom središtu neki je smatraju i simbolom slobode i spoznaje.

U hrišćanstvu postoji ambivalentan stav prema jabuci kao simbolu. Jabuka se odnosi na Adamov pad nakon što je probao zabranjenu jabuku sa drveta znanja u Endemskom vrtu, koju mu je ponudila Eva na nagovor zmije kako bi ga zavela. Za kaznu su oboje proterani iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbol znanja i besmrtnosti, kao i greha i seksualnosti. Istovremeno kada je prikazuju uz Isusa Hrista ili Bogorodicu, ona je i simbol novog čoveka i iskupljenja.

U kineskoj tradiciji jabuka je simbol mira i poklanja se kada se potpisuje primirje. Cvet jabuke označava obožavanje. Veruje se da drvo jabuke u dvorištu privlači povoljnu energiju i pomaže u stvaranju skladne i harmonične porodice.

Pročitano 15847 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 20 Decembar 2019 12:22
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci