Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 01 Februar 2018 11:36

Damska palma - rapis Istaknut

Rhapis excelsa poznata kao damska palma, rapis, bambusova palma, minijaturna lepezasta palma, prstasta palma, salonska palma je vrsta palme, koja se gaji u vrtu, kao sobna biljka i u kancelarijama. Ova palma čisti vazduh od amonijaka i obogaćuje ga raznim mineralima, što pozitivno utiče na čovekove organe za disanje. Takođe, ima sposobnost da smiruje nerve.

Rhapis excelsa pripada rodu Rhapis, porodici Arecaceae. Ime roda Rhapis potiče od grčke reči rhapis, što znači igla, a ime vrste excelsa od latinske reči za visok.

Damska palma potiče iz jugoistočne Kine. Ona ne raste u divljini, a sve njene poznate sorte potiču od kultivisanih grupa.

Čvrste stabljike damske palme su prekrivene vlaknima. Raste vrlo sporo i može da poraste u visinu, ali i širinu preko tri metra. Listovi su tamnozeleni, široki, podeljeni u široke segmente i sakupljeni na dugim drškama. Novi listovi izlaze iz vlaknaste ploče koja je pričvršćena za osnovu.

Na vrhu damske palme se javljaju spiralno raspoređeni sjajni cvetovi koji sadrže tri latice spojene na osnovi. Plodovi su mesnati i beli.

Pročitano 3612 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 23 Septembar 2018 10:49
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci