Artnit

Ponedeljak, 25 Decembar 2017 11:51

Ornithogalum dubium - sunčeva zvezda Istaknut

Ornithogalum dubium, poznat i kao sunčeva zvezda, narandžasta zvezda, zmijski cvet je višegodišnja lukovičasta biljka sa zanimljivim cvetovima. Gaji se kao baštenska biljka i lepo izgleda sa lalama ili narcisima. Kao sobna biljka uneće dašak toplote, a kao rezano cveće u cvetnim aranžmanima ili vazi ostaće svež jednu do tri nedelje.

Ornithogalum dubium ili sunčeva zvezda pripada rodu Ornithogalum, porodici Hyacinthaceae. Latinski specifični epitet dubium označava "sumnjive" ili "za razliku od drugih iz roda". Potiče iz južne Afrike.

Sunčeva zvezda se razvija iz lukovice, iz koje izbija 3 do 8 duguljastih listova žuto-zelene boje, dužine 10 do 25 cm. Može da poraste u visinu do 50 cm.

Uglavnom sunčeva zvezda cveta leti, a kada se gaji kao sobna biljka može da cveta i zimi. Cveta veoma dugo, nekoliko meseci neprekidno. Na vrhu stabljike dužine 10 do 50 cm formira se grozdasta cvast koja ima 5 do 25 cvetova sa po 6 latica. Cvetovi su najčešće narandžaste, ali mogu biti i crvene, žute, a ponekad i bele boje, dok je središte cveta zelene ili braon boje.

Pročitano 10322 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Decembar 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ornithogalum dubium - sunčeva zvezda