Artnit

Subota, 16 Decembar 2017 11:58

Planinska ruža - Dryas octopetala Istaknut

Dryas octopetala je niski višegodišnji zimzeleni uz tlo prilegli, često jastučasti polugrm koji sluzi kao pokrivač tla i često se koriste pri formiranju kamenjara. Poznat je i po nazivima planinska ruža, planiski avens, beli drias, bela šumska vila, rosinica. Lako se širi i brzo formira tamnozeleni tepih, ali mu je za puno cvetanje potrebna planinska klima.

Dryas octopetala pripada rodu biljaka Dryas iz porodice ruža (Rosaceae). Rod je nazvan po grčkoj reči za nimfu Oak, koja označava i hrast. Naziv vrste octopetala potiče od grčkih reči octo što znači osam i petalon što znači latica, a odnosi se na osam latica cveta. Raširena je u severnim tundrama i u visokim planinama južne Evrope, Azije i Severne Amerike. Ona je nacionalni cvet Islanda.

Planinske ruže formiraju nisko žbunje, visine 3 do 10 cm, a širine 60 do 90 cm. Stabljike su drvenaste, i imaju veoma razvijen horizontalno raspoređen korenov sistem i grane. Listovi su duguljasti, blago nazubljeni, kožasti, sa gornje strane sjajni tamnozeleni, a sa donje strane srebrni i pokriveni sivim vlaknima. U jesen zelena boja listova dobija crvenkaste tonove, a kada ima mraza oni pocrne, da bi u proleće opet dobili zelenu boju.

Zavisno od područja u kome se gaji planinska ruža cveta od maja do jula. Cvetovi su krupni, najčešće bele boje i nadvisuju biljku za oko 6 do 10 cm. Plod je sitna mala čaura koja sadrži seme, obraslo belim dugim dlakama, koje biljci daju perjast izgled krajem leta i dok nije potpuno zrelo podseća na mnogo čupaviji maslačak.

U skandinavskim krajevima se veruje da planinska ruža ima lekovita svojstva, bere se cela biljka koja se koristi za smirivanje upale desni i grla. Takođe, listovi se povremeno koriste kao biljni čaj.

Pročitano 2224 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Planinska ruža - Dryas octopetala