Artnit

Subota, 09 Decembar 2017 11:44

Imperata cylindrica - crvena trava Istaknut

Imperata cylindrica je veoma dekorativna višegodišnja trava poznata po imenima crvena trava i vunasta trava. Njene crvene sorte koje se gaje kao ukrasne trave, poznate su kao japanska crvena trava. Koristi se u vrtu i kamenjaru kao pojedinačni detalj ili u kombinaciji sa drugim ukrasnim travama i četinarima, pored ivičnjaka, fontana ili za formiranje niskih ograda.

Crvena trava brzo raste i formira grmolik oblik. Listovi su linearno izduženi, u svom donjem delu zeleni dok je gornja polovina jarkocrvene boje. U prirodnom staništu može da poraste i do 3 metara, a kada se gaji kao ukrasna biljka uglavnom do 50 santimetara.

Cvetanje crvene trave je veoma retko i ona uglavnom i ne proizvodi seme. Ponekad može da cveta u jesen. Klasovi su veoma mali i svetlih boja.

Crvena trava se sadi na područjima podložnih eroziji. Druge njene namene uključuju izradu papira, tkanje otirača i torbi. Koristi se za pokrivanje krova tradicionalnih kuća širom jugoistočne Azije.

Mladi cvetovi i izdanci mogu se jesti kuvani, a koren sadrži skrob i šećer i zbog toga se lako žvače. Zbog visokih koncentracija kalijuma koji obezbeđuje hidratantni efekat kože, koristi se u kozmetičkoj industriji za kreme. Takođe, se koristi i u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Pročitano 2555 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 13 Decembar 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Imperata cylindrica - crvena trava