Artnit

Utorak, 05 Decembar 2017 11:40

Miloduh - Hyssopus officinalis Istaknut

Lekovita, aromatična, začinska, medonosna biljka Hyssopus officinalis, koja je u narodu poznata po imenima miloduh, izop, hisop, sipan, šipant raste samoniklo ili se kao ukrasni grm gaji u vrtu. Smatra se pogodnom za prekrivanje tla i sprečavanje erozije, a sadi se i u povrtnjaku, jer odvlači štetočine, kao što je na primer kupusni bijelac od povrća, a istovremeno privlači oprašivače.

Miloduh potiče sa kamenitih područja Sredozemnog mora, iz zemalja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora, Italije i južne Francuske.

Miloduh je višegodišnja žbunasta biljka. Stabljike su u osnovi drvenaste i mogu da porastu u visinu do 70 santimetara. Mali duguljasti listovi su na vrhu šiljasti i raspoređeni naspramno. Oni su kožasti i sjajni na licu, a naličje im je prekriveno žlezdama sa etarskim uljem. Cveta od juna do septembra. Cvetovi su uglavnom ljubičasti ili plavi, a ređe ružičasti ili beli, grupisani u klasastim cvastima u gornjem delu stabljike i grančica.

Od davnina se miloduh koristi za čišćenje tela spolja i bio je poznat kao "lek za sve bolesti". U XVII veku je razbacivan po sobi bolesnika, jer se verovalo da sprečava širenje infekcije. U narodnoj medicini se koristi za olakšavanje tegoba disajnih puteva, a posebno za bronhitis, astmu i kao antiseptik.

Za lekovite potrebe koriste se listovi i cvetovi miloduha i cela biljka ubrana za vreme cvetanja. Suši se oprezno u hladovini, bez mnogo prevrtanja.

Specifičan miris miloduha potiče od eteričnog ulja. Njegovo esencijalno ulje koristi se u kozmetičkoj i parfimerijskoj industriji. Ovo ulje se savršeno slaže sa esencijalnim uljem lavande, kadulje, ruzmarina i kamfora. Zbog sadržaja timola koristi se i kao sastojak zubnih pasti.

Cvetovi i listovi milodoha su jestivi, a koriste se sveži i sušeni kao začin za salate, supe, za jela od pasulja, mesa i ribe. Zbog lakšeg varenja se dodaju i masnim jelima. Stari Rimljani su ih dodavali vinu radi posebnog bukea, a danas su čest sastojak raznih čajnih mešavina i likera.

Pročitano 2969 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Januar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Miloduh - Hyssopus officinalis