Artnit

Subota, 25 Novembar 2017 11:42

Sobni čempres - Cupressus macrocarpa Istaknut

Cupressus macrocarpa je vrsta čempresa poznata po imenu, kalifornijski čempres, američki čempres i montrejski čempres zato što potiče iz centralne obale Kalifornije. Zbog mogućnosti orezivanja u razne oblike i figure, poput piramide, grma ili minijaturnog drveta njegovi kultivari se gaje u enterijeru ili u eksterijeru doma na tremu, terasi ili balkonu. Sobni čempres je zanimljiv ukras, posebno ako se gaji kao sobna biljka jer izuzetno oplemenjuje prostor i osvežava.

Cupressus macrocarpa je zimzeleno četinarsko drvo, koje u svom prirodnom staništu može da poraste u visinu 20 do 25 metara. Krošnja mladih stabala je stubasta, a vremenom se grane izvijaju i formiraju štitastu krošnju. Peraste četine su meke, razgranate i tamnozelene boje i imaju prijatan miris limuna. Njegovi kultivari mogu imaju svetlije četine žuto-zelene ili zlataste boje. Plodovi su šišarke oblika kvrgave kugle.

Kultivar Cupressus macrocarpa Goldrest Vilma poznat i po imenu limun čempres je jedan od najatraktivnijih patuljastih četinara sa svetlim zlatnožutim igličastim listićima, koji unose svež miris limuna. Kada se gaji kao sobna biljka može da poraste u visinu od 60 do 90 santimetara, a može se i rezati na određenu visinu i oblik. Takođe, je dobar izbor za bonsai.

Pročitano 14130 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Decembar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobni čempres - Cupressus macrocarpa