Artnit

Utorak, 21 Novembar 2017 11:57

Nega mediteranske lepezaste palme Istaknut

Chamaerops humilis je vrsta palme, poznata i po nazivima mediteranska lepezasta palma, niska žumara, mala žumara, grmasta žumara, evropska palma. Po obliku je vrlo varijabilna. U toplijim krajevima gaji se kao ukrasna biljka u vrtovima, a u hladnijim kao sobna biljka. Otporna je i neće reagovati previše loše, čak i ako se zanemaruje povremeno.

Da bi napredovala, mediteranskoj lepezastoj palmi je potrebno mnogo sunca. Što je više direktnog sunca ona će biti raskošnija.

Mediteranska lepezasta palma može da se iznese napolje od maja do septembra. Ako je u toku zime bila na tamnijem mestu bez direktnog sunčevog grejanja, potrebno je malo vremena da se navikne na sunce u proleće, jer će se u suprotnom pojaviti oštećenje od sunca na listovima u obliku braon mrlja. Zato je treba staviti u polusenku prve dve nedelje, ili na mesta gde će imati direktnu sunčevu svetlost par sati dnevno.

Samo kraći period mediteranska lepezasta palma može da bude otporna i na temperature do -12 stepeni. Ako je zasađena na dobro oceđenom zemljištu može izdržati i nešto niže temperature. Kada se gaji u hladnijoj klimi preko zime treba zaštititi njene korene, a ako je zasađena u saksiju može se staviti u hladnu, svetlu sobu. U sobi sa grejanjem treba je češće prskati vodom i proveravati štetu od štetočina.

Dok ne ojača, mediteransku lepezastu palmu treba zalivati često. Iako kasnije može da izdrži kratke periode suše, u najtoplijim danima leta joj je potrebno više vode. Zaliva se kada se gornji sloj zemlje prosuši, leti na dva dana, a kada je hladnije na nedelju dana.

Pošto mediteranska lepezasta palma ne podnosi stvaranje vlage i da njen koren ne bi istrulio, mora da se pažljivo kontroliše količina vode i izabere odgovarajući tip zemlje. Dobra je i obična zemlja sa malo peska ili šljunka. Bolje je koristiti terakota ili keramičke saksije umesto plastičnih, jer su prozračne i omogućavaju prodiranje vlage.

U periodu od aprila do avgusta mediteranska lepezasta palma može da se prihranjuje jednom nedeljno tečnim đubrivom za saksijske biljke ili specijalnim đubrivom za palme.

Kada je posađena u saksiju mediteranska lepezasta palma se presađuje svake četvrte godine, u veću, dovoljno visoku saksiju da se ne ometa rast korena. Tada se može malo iseći koren.

Mediteranska lepezasta palma se razmnožava semenom ili izdancima iz korena.

Pročitano 10198 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Decembar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega mediteranske lepezaste palme