Artnit

Petak, 17 Novembar 2017 11:26

Colocasia esculenta - crni adam Istaknut

Colocasia esculenta je tropska biljka slična biljci adam (Alocasia odora). Poznata je po nazivima crni adam, eva, taro, egipatski krompir, a zbog velikih listova slonovo uvo. Gaji se kao povrće zbog listova i gomolja bogatih skrobom, a u kontinentalnim krajevima kao sobna biljka. Ona se odlično uklapa sa biljkama sivog lišća ili sa ružičastim i žutim cvetovima.

Colocasia esculenta je višegodišnja zeljasta biljka iz roda Colocasia, porodice Araceae. Ime roda Colocasia proizlazi iz grčke reči kolokasia koja se koristi za koren biljke Nelumbo nucifera, poznate po imenu indijski lotos, a specifični epitet esculenta znači jestivo ili dobro jesti.

Crni adam potiče iz zapadne Indije gde dostiže džinovske razmere. U sirovom stanju je otrovan jer sadrži termolabilne igličaste kristale kalcijevog oksalata. Plod je jestiv i upotrebljava se za spremanje raznih jela.

Kada se gaji kao ukrasna biljka crni adam obično poraste u visinu 1 do 2 metra. Listovi su zeleni, sa izrazitim venama, dugi do 60 santimetara.

Pročitano 3129 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Novembar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Colocasia esculenta - crni adam