Artnit

Četvrtak, 19 Oktobar 2017 10:58

Mrazovac - Colchicum autumnale Istaknut

Višegodišnja zeljasta biljka Colchicum autumnale, poznatija po imenima mrazovac, jesenji šafran, livadski šafran, jesenji krokus, kaćun, vranji luk, a zato što nema listove u vreme cvetanja naga dama, goli dečak, sin pre oca u prirodi raste po vlažnim brdsko-planinskim livadama i pašnjacima. Njeni cvetovi su nalik na cvetove krokusa i uprkos svojoj toksičnosti gaji se kao baštenska biljka.

Colchicum autumnale je lukovičasta biljka iz porodice Colchicaceae. Ime roda Colchicum potiče od Colchis regiona iz Gruzije, iz kojeg se veruje da je potekla.

Mrazovac može da poraste oko 25 cm, a u tlu ima do 20 cm duboko, braon lukovicu. Svake godine se u leto razvija nova lukovica sa postrance smeštenim pupoljkom, a stara propada tokom zime. Početkom jeseni iz pupoljka se razvija veoma kratak cvetni izdanak sakriven u zemlji, iz kojeg se tik do zemlje razvija jedan ili nekoliko cvetova ružičasto-ljubičaste boje sa bledoružičastom cvetnom stabljikom .Nakon cvetanja razvija se čaura, uronjena u zemlju, koja u proleće zajedno sa listovima izraste nad zemljom.

Svi delovi mrazovca sadrže veoma otrovni alkaloid kolhicin čija se količina tokom godišnjih doba menja. Često se naziva biljni arsen, jer 5 g semenki može da izazove smrt. Iako otrovan koristi se kao lekovita biljka u narodnoj medicini. Koren i seme se koriste za izradu tinkture kao lek za giht. Zbog sadržaja veoma otrovnog alkaloida kolhicina koristi se i kao sirovina u farmaceutskoj industriji.

Pročitano 3998 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mrazovac - Colchicum autumnale