Artnit

Ponedeljak, 01 April 2013 21:49

Devojačko srce Istaknut

Devojačko srce je višegodišnja biljka koja svojim raznobojnim srcastim cvetovima veoma dugo krasi terase, balkone i vrtove, a zahteva samo malo pažnje i nege. U nekim krajevima zovu je i ledenica.

Devojačko srce se vekovima gaji u Kini, Koreji, Japanu. 1740. godine nemački botaničar J. G. Gmelin, je prvi doneo ovu biljku u Rusiju za botaničku baštu. Prve primerke ove biljke u zapadnu Evropu je doneo škotski botaničar Robert Fortune 1840. godine iz Japana.

Uobičajeno ime devojačko srce je veoma živopisno. Botaničko ime ove biljke je Dicentra spectabilis je opisno. Grčke reči - dicentra, znači dve mamuze, i - specitabilis znači dostojan pažnje ili spektakularan, što ova biljka zaista jeste. Engleski naziv za ovu biljku je Bleeding Heart, što znači srce koje krvari.

Uz biljku devojačko srce se vezuje priča o princu koji je uzaludno pokušavao da osvoji srce lepe princeze. Princ joj je donosio predivne poklone sa svojih putovanja, ali ona ga nije primećivala. Jednog dana se princ vratio sa dalekog putovanja sa posebnim poklonom. Prvo joj je predstavio dva čarobna ružičasta zečića koje je postavio na dve spoljne strane latice cveta. Princeza je samo uzdahnula i jedva pogledala u zečiće. U nadi da će je ipak osvojiti princ stavlja par čarobnih minđuša na dve duge bele latice. Princeza je jedva pogledala i to, a jadnom princu srce je bilo potpuno slomljeno. I on izvlači nož iz korica i ubija se. U cvetu je preostalo srce na tamnozelenoj liniji. Princeza je tek tada shvatila koliko ju je voleo princ. Shvatila je kasno da i ona njega voli i da će njeno srce krvariti zbog princa zauvek.

Devojačko srce je grmolika biljka. Sjajni mesnati listovi su svetlozelene ili bakarne boje. Cveta od aprila do mrazeva, a cvetovi su beli ili oivičeni ružičastom bojom, narandžasto-crveni, ružičasti ili jarkocrveni. Kada se cvetanje završi listovi počinju da se suše. Ako je zemlja dovoljno vlažna, lišće se može zadržati i do jeseni. Nadzemni deo biljke se gubi u toku zime.

Devojačko srce se sadi u velike saksije, sandučiće, vrtove. Biljka sa bakarnim listovima treba da se posadi na sunčano mesto, a sa zelenom bojom listova na polusenovito. Razmak između biljaka trebalo bi da bude između 20 i 30 cm.

Devojačko srce uspeva na neutralnom ili baznom zemljištu, traži rastresitu, vlažnu, dobro propusnu zemlju.

Da bi biljka obilno cvetala potrebno je da se redovno zaliva. Zemlja između dva zalivanja treba dobro da prosuši i da se voda ne zadržava u podmetaču. Puno vlage izazvaće propadanje biljke. Devojačko srce može da izdrži velike vrućine i sušu.

Ako je devojačko srce u saksiji kada zahladi i počnu mrazevi unesite ga u kuću gde će nastaviti da cveta, ako ne bude pretoplo i ako se ne zaliva previše.

Da bi devojačko srce napredovalo i više cvetalo treba da se prihranjuje đubrivom za cvetajuće baštenske biljke.

Devojačko srce se razmnožava deljenjem korena, a može se odgajiti i iz semena. Koren se deli u rano proleće ili u jesen, dok biljka miruje. Koren podnosi jako niske temperature, može da izdrži mrazeve i ispod 20 stepeni.

Uz malo nege devojačkog srca imaćete lepu dekoraciju u svom otvorenom prostoru. Devojačko srce sa svojim listovima i interesantnim srcastim cvetovima daje ne samo lepe boje, već i romantičan akcenat terasi, balkonu ili vrtu.

Pročitano 14942 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 April 2019 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Devojačko srce