Artnit

Sreda, 06 Septembar 2017 10:35

Ukrasni kupus - Brassica oleracea Istaknut

Ukrasni kupus u jesenjim hladnim danima unosi jarke boje u svaki eksterijer doma, a može da se kombinuje i sa jesenjim cvećem kao što su hrizanteme, asteri ili sedumi. Izgleda posebno zanimljivo kada se sadi u grupama u vrtu, kao živa ograda oko cvetnjaka ili kao staza u vrtu. Pošto ima plitak korenov sistem može da se gaji u saksijama i žardinjerama na terasi ili balkonu.

Ukrasni kupus (Brassica oleracea) pripada porodici povrća, kupusnjača (Brasicaceae). Potiče iz Evrope i Azije. Kada se gaji kao ukrasna biljka obično poraste u visinu od 15 do 30 cm i širinu od 45 do 60 cm.

Listovi ukrasnog kupusa mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani, nalik na čipku i ne formiraju čvrstu cvetnu glavicu kao običan kupus. Oni su sivo-zelene boje, dok listovi koji izbijaju iz sredine biljke svoje jarke boje, kao što su ružičasta, crvena, ljubičasta, zelena, žuta, krem dobijaju tek kada temperatura padne ispod 10 stepeni.

Ukrasni kupus sa dugačkom drškom može da bude interesantno rezano cveće u vazi, jer traje dugo. Međutim, voda u vazi treba da se menja dvaput dnevno zbog neprijatnog mirisa.

Kao i običan kupus i ukrasni kupus je jestiv, ali nije mnogo ukusan, jer je gorak. Koristi se više kao hrana za domaće životinje. Ima veliku lekovitu vrednost, jer preventivno deluje na suzbijanje arterioskleroze, gojaznosti, raznih avitaminoza.

Pročitano 3402 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasni kupus - Brassica oleracea