Artnit

Petak, 25 Avgust 2017 11:11

Smokva u starom Rimu Istaknut

Čarls de la Fose - Romul i Rem Čarls de la Fose - Romul i Rem

Stari Rimljani su gajili velike količine smokava, naročito u područjima gde su gajili grožđe, masline i citruse. Smokva je bila prisutna u njihovom svakodnevnom životu i čak smatrana svetom biljkom uz vinovu lozu i maslinu, a simbol smokve se vezivao za život. Takođe, ona je bila prisutna u religiji, mitologiji, antičkoj literaturi i umetničkim delima, a uz nju su vezane legende i mitovi.

Smokva se prvi put pominje u priči o Romulu i Remu. Prema legendi pod krošnjom smokve su rođena braća blizanci Romul i Rem, sinovi boga rata Marsa i vestalinke Reje Silvije, osnivači Rima. Takođe, vučica je dečake dojila ispod drveta smokve.

Bog poljoprivrede, vina, plodnosti i ritualnog ludila Bahus, poznat i kao Dionis predstavio je smokvu čovečanstvu. On je često prikazivan na slikama krunisan listovima smokve, a na festivalima posvećenim njemu žene su nosile vence suvih smokvi. Za Novu godinu stari Rimljani su darovali jedni drugima sveže smokve, jer su smatrane svetim voćem.

Smokva je u starom Rimu bila poznata kao hranljivo i lekovito voće, koje je bilo osnova tradicionalne ishrane. Rimski pisac Plinije Stariji zapisao je: "Smokve obnavljaju, osnažuju mlade, a starijima održavaju zdravlje i brišu bore." Rimski car Avgust je jeo smokve sa sirom i ribom, a rimski filozof Seneka je smatrao smokve, kada su se jele sa hlebom potpunim obrokom. Sušene smokve se pominju u satirama rimskog pesnika Horacija, kao i u zapisima rimskog pisca Kolumela, koji je najpoznatiji po opisivanju agrikulture starog Rima.

Pročitano 3284 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Smokva u starom Rimu