Artnit

Nedelja, 06 Avgust 2017 10:53

Šeboj u eksterijeru doma Istaknut

Šeboj ili romanija kako se u narodu zove, u vrt unosi šarenilo i miris ljubičica. Gaji se u vrtovima kao baštenska biljka, niže sorte u kamenjaru, žardinjeri ili na vrtnoj gredici u kombinaciji sa jednogodišnjim i dvogodišnjim cvećem, a više sorte su prikladne za sađenje u grupama i kao rezano cveće. Nega šeboja je veoma laka.

Najviše se gaje dve sorte šeboja, u obliku grma, jako razgranati i velikocvetni koji cveta na samo jednoj cvetnoj stabljici. Velikocvetnom šeboju odgovara sunčano mesto i najbolje vrtno zemljište, dok grmolik nije zahtevan i odgovara mu svako vrtno zemljište i sunčan položaj.

Kada je zemljište plodno i glinovito, šeboj može da bude na istom mestu do četiri godine.

Šeboj podnosi kraće suše, a tokom leta se zaliva umereno.

Kako bi se podstakao rast šeboja prihranjuje se u proleće, pre cvetanja.

Da bi se podstakao rast bočnih izdanaka i bogatije cvetanje, mladim biljkama se otkidaju vrhovi.

Šeboj se razmnožava semenom i uspešno se i sam zasejava. Seme zadržava klijavost tri do četiri godine, a seje od maja do jula. Pikiranje se obavlja posle tri nedelje direktno u saksije veličine 10 cm, a na stalno mesto se sadi u oktobru, 20 kom/m2 u naizmeničnom rasporedu. Ako se seje početkom juna može da cveta u septembru, a kada se seje u avgustu od marta. Razmnožava se i zelenim reznicama, dugim oko 10 cm, koje se uzimaju leti.

Prolećni šeboj je dvogodišnja biljka, koja se jedne godine seje, niče, rasađuje, a cveta naredne godine. Letnji šeboj kada se poseje cveta iste godine, celo leto do kasno u jesen.

Pročitano 4943 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 07 Oktobar 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Šeboj u eksterijeru doma